Search This Blog

Saturday, July 21, 2012

17 GRO ditahan Imigresen -

Antara warga asing yang ditahan dalam serbuan di sebuah pusat hiburan di Muar, semalam.
Antara warga asing yang ditahan dalam serbuan di sebuah pusat hiburan di Muar, semalam.
SENAI – Seramai 17 pelayan pelanggan (GRO) warga asing yang sedang leka melayan pelanggan ditahan dalam serbuan Bahagian Penguatkuasa Imigresen Negeri Johor di sebuah pusat hiburan, makanan dan minuman di Muar awal pagi, semalam.

Serbuan diketuai Timbalan Penolong Pengarah Imigresen (II), Amzari A Jalil bersama 15 anggota yang memulakan operasi sekitar jam 1.15 pagi.

Dalam satu kenyataan, Amzari memberitahu, serbuan itu dijalankan hasil maklumat dari orang awam dengan menjalankan pemeriksaan ke atas 39 orang  dan 17 daripada mereka ditahan manakala selebihnya dibebaskan kerana memiliki MyKad sah.

“Seramai 14 daripada yang ditahan merupakan wanita warga Vietnam, manakala tiga wanita lagi berasal dari Indonesia.

“Kesemua yang ditahan berumur di antara 21 hingga 35 tahun setelah disyaki melakukan kesalahan 39B iaitu salah guna pas dan permit.

“Sementara seorang daripada mereka disyaki melakukan kesalahan di bawah 56(1)(l) kerana memiliki cop palsu atau pelekat palsu,” katanya.

Amzari berkata, kesemua yang ditahan turut disiasat di bawah akta Imigresen 1959/63, Akta Atipsom 2007 dan Akta Pasport 1960.

Katanya, kebanyakan dari mereka yang ditahan mengaku sudah berada di premis berkenaan dalam tempoh sebulan hingga enam bulan untuk bekerja menggunakan pas lawatan sosial.  

“Dalam serbuan berkenaan, kita turut menahan seorang warga tempatan berumur 46 tahun yang merupakan penjaga premis kerana disyaki melakukan kesalahan mengikut Seksyen 55B kerana mengambil pekerja asing tanpa permit,” katanya.

No comments:

Post a Comment