Search This Blog

Thursday, June 7, 2012

Sorok-sorok jual pil cegah hamil

myMetro | Sorok-sorok jual pil cegah hamil:

KUALA LUMPUR: Pil pencegah hamil yang didakwa popular di kalangan amah Indonesia di sini didapati dijual secara sembunyi oleh beberapa peniaga ubat tradisional sekitar bandar raya ini.
Biarpun ramai peniaga tidak mengaku menjual ubat haram berkenaan di premis mereka, namun tembelang yang cuba disorok pecah apabila ada segelintir pembantu kedai yang terlepas cakap.

Tinjauan Harian Metro di beberapa kawasan tumpuan sekitar Chow Kit semalam mendapati, ramai yang cuba berbohong dengan mengatakan mereka tidak menjual pil berkenaan, sedangkan ada pihak memaklumkan sebaliknya.
Malah pertanyaan wartawan dijawab dengan nada kurang senang berikutan disangka anggota penguat kuasa Kementerian Kesihatan yang menyamar.

Selepas setengah jam berlegar di Jalan Chow Kit, seorang pembantu kedai dikenali sebagai Siti memberitahu pil berkenaan boleh dibeli di kebanyakan premis menjual ubat tradisional di kawasan terbabit.

Menurutnya, pil berkenaan bukan saja menjadi tumpuan wanita Indonesia, malah turut dibeli orang tempatan kerana didakwa berkesan untuk merancang keluarga.
“Ada pekedai yang menjual pil berkenaan dan biasanya mereka mudah berurusan dengan pembeli terutama pelanggan tetap,” katanya.

Sementara itu, Pengarah Komunikasi Gabungan Persatuan-persatuan Pengguna Malaysia (Fomca), Mohd Yusof Abd Rahman berkata, pihaknya tidak menerima aduan berhubung penggunaan pil berkenaan.
“Kami percaya orang ramai yang menggunakan pil ini masih tidak mengetahui ia diseludup dari negara jiran dan boleh memberi pelbagai kesan sampingan dalam jangka panjang,” katanya.

'via Blog this'

No comments:

Post a Comment