Search This Blog

Monday, May 28, 2012

Tragedi sambut hari jadi

Tragedi sambut hari jadi
Mayat mangsa dibawa ke HTJ, Seremban untuk bedah siasat, semalam.
NILAI – Niat seorang pelajar kolej mahu menyelamatkan dua rakannya bertukar tragedi, apabila dia lemas dalam sebuah tasik di Nilai Spring, dekat sini, kelmarin.
Dalam kejadian kira-kira 3.15 petang itu, mangsa, mangsa Ahmad Nazmi Zahari, 23, bersama 12 rakan termasuk sembilan wanita yang lain sedang meraikan hari jadi dua rakan mereka di tepi tasik berkenaan.

Namun, ketika mereka sedang menikmati jamuan disediakan, dua daripada mereka tergelincir menyebabkan mangsa yang merupakan pelajar tahun akhir jurusan Makmal Perubatan sebuah kolej swasta di sini, bertindak mahu menyelamatkannya.

Mangsa bagaimanapun dikatakan tenggelam lalu lemas dalam tasik berkenaan.

Salah seorang rakan mangsa, Muhammad Sharif Saroni, 22, berkata, mereka be-rada di tepi tasik berkenaan sejak kira-kira 2 petang.

Menurutnya, dia dan seorang rakannya tiba-tiba tergelincir sebelum terjatuh ke dalam tasik berkenaan.

“Saya memang tidak pandai berenang. Ketika itu, salah seorang rakan bergegas terjun untuk menyelamatkan kami, tapi dia pun nyaris lemas kerana keadaan tasik itu yang agak dalam," katanya.

Melihat keadaan kelam kabut, katanya, Ahmad Nazmi kemudian bertindak untuk menyelamatkan mangsa pula.

Namun, keadaan bertambah kelam-kabut apabila dia juga turut kerkapai-kapai,” katanya ketika ditemui Sinar Harian di Bilik Mayat Hospital Tuanku Ja'afar, di sini, semalam.

Muhammad Sharif berkata, mereka kemudian berjaya diselamatkan apabila seorang lagi rakan menghulurkan kayu dan menarik ke tepi tasik.

Bagaimanapun, katanya, Ahmad Nazmi tidak dapat diselamatkan, sebaliknya terus hilang dari pandangan menyebabkan mereka bergegas melaporkan kejadian kepada pihak berkuasa.

“Saya rasa macam terputus nyawa apabila arwah ditemui sudah tiak bernyawa lagi.

Apaapa pun saya masih tidak boleh lupa bagaimana arwah cuba menyelamatkan saya dan rakan- rakan.

Ia satu kejadian mengharukan," katanya yang juga merupakan rakan sebilik dan sekuliah dengan mangsa.

Lebih menyedihkan, katanya, arwah ketika ini sedang menghadapi peperiksaan dan tidak sempat menamatkan pengajiannya yang dijadualkan berakhir dua minggu lagi.

Sementara itu Ketua Operasi Bomba dan Penyelamat Nilai, Ungku Abd Jalil Ungku Ismail berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan kira-kira 3.30 petang.

“Seramai enam pegawai dan anggota penyelamat dikerah ke lokasi kejadian.

Bomba mengambil masa kira-kira 40 minit sebelum menemui mayat mangsa," katanya. Ketua Polis Daerah Nilai, Superintendan Yusof Awang ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan kejadian

No comments:

Post a Comment