Search This Blog

Tuesday, March 6, 2012

Komputer riba tak dikebas

Komputer riba tak dikebas - Melaka & NS - Sinar Harian:
Komputer riba tak dikebas

ALOR GAJAH - Kepulangan satu keluarga selepas menghantar dua anak mereka pulang ke sekolah berasrama dikejutkan dengan keadaan rumah berselerakan akibat dipecah masuk di Kampung Ayer Paabas, di sini, kelmarin.
Dalam kejadian antara jam 3 petang hingga 9 malam itu, Dasimah Abd Aziz, 42, bersama suami, Rosdi Rahim, 42, dan anak bongsu terkejut serta tidak menjangka keja­dian seumpama itu berlaku kerana pintu rumah masih berkunci.

“Jika dilihat dari luar seperti tiada apa berlaku kerana pintu masih berkunci tetapi sebaik masuk ke rumah saya mula rasa aneh apabila melihat beberapa kedudukan barang dalam rumah beralih tempat.

“Apabila masuk ke bilik, kami dapati semua pakaian berselerakan. Saya kemu­­dian­nya terus mencari duit yang ditinggalkan dalam laci dan barang kemas dalam timbu­­­­nan baju, tetapi semuanya sudah dikebas perompak.

“Bagaimanapun, bersyukur apabila bilik anak-anak tiada apa yang hilang. Manakala tingkap di bilik belakang yang dijadikan tempat menyimpan barang didapati sudah diumpil,” katanya.

Menurutnya, dia berasa hairan kerana perompak berkenaan hanya mengambil barang kemas, wang dan sebuah telefon bimbit sedangkan terdapat dua komputer riba yang tidak diusik.

“Peliknya, tiada barang lain yang diambil malah terdapat dua komputer riba di ruang tamu dan di rak pakaian dalam bilik tetapi tidak diusik,” katanya.

Dasimah berkata, perompak berkenaan dipercayai menggunakan pengaut longkang yang terdapat di belakang rumahnya untuk mengumpil besi tingkap.

Sementara itu, Timbalan Ketua Polis Daerah Alor Gajah, Deputi Superintendan Abd Rahman Jid, ketika dihubungi mengesahkan kejadian pecah masuk rumah yang berlaku di Kampung Lanjut Manis dan polis sedang menyiasat bagi mengenal pasti suspek.

Dianggarkan mangsa kerugian kira-kira RM10,000.


'via Blog this'

No comments:

Post a Comment