Search This Blog

Friday, February 24, 2012

2 pelarian Myanmar antara diberkas edar dadah

JOHOR BAHRU 23 Feb. - Polis menahan empat lelaki termasuk dua warga Myanmar yang memegang kad Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu Bagi Orang Pelarian (UNHCR) kerana disyaki terlibat dalam sindiket pengedaran dadah di Kota Tinggi semalam.
Ketua Polis negeri, Datuk Mohd. Mokhtar Mohd, Shariff berkata, keempat-empat suspek berusia antara 26 hingga 40 tahun ditahan pada pukul 8.20 malam di Jalan Niaga 2 dekat sini.
"Ketika serbuan, kesemua suspek berada di luar kereta dan salah seorang daripada mereka memegang satu beg plastik putih. Apabila diperiksa, beg itu mengandungi lima bungkusan berisi dadah dipercayai heroin seberat 2.31 kilogram.
"Anggaran harga jualan runcit dadah berkenaan adalah RM100,000 dan dadah itu dianggarkan mampu digunakan oleh seramai 7,700 pelanggan di Kota Tinggi, Mersing dan bandar raya ini," katanya pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Johor di sini hari ini.
Beliau berkata, turut dirampas dalam serbuan itu adalah sebuah kereta Proton Persona, manakala sebuah motosikal pula dirampas dalam pemeriksaan di sebuah rumah di Taman Scientex, Pasir Gudang.
Mohd. Mokhtar berkata, seorang daripada suspek didapati positif dadah dan mempunyai tiga rekod jenayah lampau melibatkan dadah.
Kes ini disiasat mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952 dan Seksyen 32 Akta Dadah Berbahaya (Perlucutan Harta) 1988, katanya.

Utusan Malaysia Online - Jenayah:

'via Blog this'

No comments:

Post a Comment