Search This Blog

Tuesday, January 31, 2012

Campak bayi: Ibu muda dijel 12 tahun, denda RM5,000


KUALA LUMPUR 30 Jan. - Sekitar Oktober tahun lalu, masyarakat dikejutkan dengan kejadian seorang ibu muda mencampakkan bayi yang baru dilahirkannya dari aras dua sebuah pangsapuri hingga meninggal dunia di dalam longkang.

Ibu muda terbabit, Noor Atika Kamarulzaman, 19, hari ini menerima hukuman atas perbuatannya apabila Mahkamah Sesyen Selayang di sini menjatuhkan hukuman penjara 12 tahun dan denda RM5,000 terhadapnya.

Hakim Maziah Joary Mohd. Tajudin turut memerintahkan tertuduh dipenjara enam bulan lagi sekiranya gagal membayar denda dan hukuman itu berkuatkuasa dari tarikh dia pertama kali didakwa pada 12 Januari lalu.

Dia sebelum ini bekerja sebagai pelatih di restoran itu dilihat menangis teresak-esak sambil memandang wajah ibunya yang turut hadir di mahkamah.

Terdahulu, tertuduh mengaku bersalah atas tuduhan pindaan, menyebabkan kematian seorang bayi perempuan di sebuah rumah beralamat No. B7-2, Taman Selayang Segar 2, Gombak dekat sini antara pukul 3.30 pagi dan 7.15 pagi, 3 Oktober 2011.

Pendakwaan terhadapnya dibuat mengikut Seksyen 309A Kanun Keseksaan dan boleh dihukum mengikut Seksyen 309B akta sama yang membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun dan juga denda.

Menurut fakta kes, pada hari kejadian, pihak polis menerima panggilan telefon orang awam bahawa seorang bayi yang baru dilahirkan dijumpai meninggal dunia di dalam longkang di pangsapuri tersebut.

Selepas serbuan, tertuduh ditangkap di tempat kejadian dan mengakui bahawa bayi tersebut ialah anaknya.

Siasatan seterusnya mendapati tertuduh mencampakkan bayinya yang masih hidup selepas bersalin pada pagi hari sama.

Bayi tersebut disahkan meninggal dunia akibat kecederaan parah di bahagian kepala.

Terdahulu, dalam rayuannya, tertuduh yang tidak diwakili peguam bela merayu hukuman ringan kerana bapanya hanya bekerja sebagai pemetik kelapa sawit.

Timbalan Pendakwa Raya, Rohaiza Hamzah memohon hukuman berat dikenakan kerana ia kesalahan serius, tidak bermoral serta memberi impak besar kepada masyarakat.

Mahkamah sebelum itu turut mendengar laporan akhlak tertuduh yang dikemukakan pegawai dari Jabatan Kebajikan Masyarakat Daerah Gombak, Mohd. Sabri Ahmad.

Menurut Mohd. Sabri, tertuduh merupakan anak sulong daripada lima adik-beradik dan ibu bapa tertuduh bercerai.

Tertuduh seterusnya dibawa ke Penjara Kajang untuk menjalani hukuman dan denda tidak dibayar.

No comments:

Post a Comment