Search This Blog

Thursday, December 8, 2011

KDN siasat buku Tok Kenali

myMetro | KDN siasat buku Tok Kenali:

KUALA LUMPUR: Tindakan serius boleh diambil ke atas mana-mana penerbit dan pencetak yang mengeluarkan bahan bacaan mengelirukan termasuk mengandungi fakta yang jelas bertentangan dengan perkara sebenar.
Timbalan Ketua Setiausaha (Keselamatan) Kementerian Dalam Negeri (KDN), Datuk Abdul Rahim Mohd Radzi, berkata pihaknya menjalankan siasatan menyeluruh mengenai buku yang dilarang dan tindakan hanya boleh diputuskan selepas siasatan selesai.

“Merujuk kepada buku itu (bertajuk ‘Mengenal Diri Ilmu Peninggalan Tok Kenali Kelantan’) saya belum menerima laporan lengkap, namun kita akan laksana siasatan menyeluruh sebelum mengambil tindakan serius.
“Mana-mana penerbitan terlarang di negara ini tertakluk kepada akta dan boleh disabitkan atas pelbagai kesalahan, jadi kita perlu menyiasat dulu.

“Saya pasti bahagian bertanggungjawab sedang menyediakan laporan mereka dan sebab kes ini di Johor, maka ia akan diselesaikan di peringkat sana sebelum di serahkan di Putrajaya dan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim),” katanya.

Beliau berkata demikian ketika dihubungi di sini semalam, bagi mengulas laporan penjualan buku `Mengenal Diri Ilmu Peninggalan Tok Kenali Kelantan' berikutan mengandungi fahaman tidak betul dan mengelirukan kerana menyamakan Allah dengan makhluk lain.
Akhbar Selasa lalu turut melaporkan buku setebal 572 muka surat itu menyelitkan penggunaan hadis yang tidak diiktiraf selain bercerita mengenai kisah seseorang individu untuk mengenal dirinya sendiri serta Allah sebagai pencipta alam.

Buku ditulis Mohd Yusof Che Wook itu dipercayai mula dicetak untuk jualan Februari lalu, dan penulisnya itu mendakwa dirinya sebagai anak murid ulama terkenal di Kelantan. Sejak dicetak, buku berkenaan tidak dipasarkan di kedai buku, tetapi dijual melalui laman web yang disediakan dan dihantar kepada alamat pembeli.
Ditanya bentuk tindakan yang boleh diambil, Abdul Rahim enggan mengulas lanjut sebaliknya berkata, akan memutuskan bentuk hukuman terbabit berdasarkan hasil siasatan.

“Bukan boleh hukum atau gantung (permit terbitan) begitu saja....kena rujuk siasatan dulu,” katanya.

Sementara itu, laman web KDN turut menyiarkan Senarai Penerbitan Larangan yang dihalang daripada diterbitkan atau dijual.

No comments:

Post a Comment