Search This Blog

Wednesday, November 23, 2011

Tiga lubuk diserbu

KUALA LUMPUR: Polis dengan kerjasama Jabatan Imigresen dan Kementerian Pengajian Tinggi menggempur tiga kawasan penempatan warga Afrika di ibu kota bagi mengesan kegiatan jenayah dilakukan warga negara berkenaan dalam Ops Tiong bermula 11 malam kelmarin hingga 4 pagi semalam.

Dalam operasi yang turut disertai kakitangan Kementerian Pelancongan itu, 76 warga asing ditangkap iaitu 67 lelaki dan tiga wanita warga Nigeria, tiga lelaki Cameroon, dua lelaki Papua New Guinea serta seorang wanita Thailand, semua mereka berumur 20 hingga 30-an.

Ketua Penolong Pengarah Operasi Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman, Asisten Komisioner Rohaimi Md Isa berkata, operasi bersepadu itu digerakkan dengan kekuatan seramai 42 pegawai dan juga 300 anggota.

“Operasi ini diadakan bagi membanteras kes yang membabitkan golongan warga Afrika yang semakin berleluasa di negara ini.


“Kes seperti ‘Black Money’, pemalsuan dokumen, serta penipuan melalui talian Internet semakin meningkat dengan kehadiran golongan ini yang kebanyakan memasuki negara ini secara mudah menggunakan visa pelajar,” katanya.

myMetro | Tiga lubuk diserbu:

'via Blog this'

No comments:

Post a Comment