Search This Blog

Friday, November 18, 2011

Perhilitan rampas kura-kura baning

Utusan Malaysia Online - Jenayah:RAHIM Ahmad (tengah) bersama pegawainya memerhatikan sebahagian daripada kura-kura jenis baning yang dirampas oleh Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) di Sungai Petani, Kedah, semalam.


SUNGAI PETANI 17 Nov. – Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) merampas pelbagai jenis haiwan liar yang dilindungi bernilai kira-kira RM35,000 selepas menyerbu sebuah kandang lembu di Jalan Lama Riverside, Bedong di sini semalam.

Dalam serbuan itu, antara haiwan yang dirampas adalah 287 ekor biawak air; 189 ekor ular senduk; 30 ekor kura-kura baning; 272 ekor kura-kura katup dan 124 ekor kura-kura besar.

Pengarah Perhilitan negeri, Rahim Ahmad berkata, kesemua haiwan tersebut dilindungi di bawah Seksyen 60(1)(a) Akta Pemuliharaan Hidupan Liar 2010.

Sementara kura-kura baning pula dilindungi sepenuhnya di bawah Seksyen 68(1) (a) akta yang sama.

“Biawak air dan ular senduk diletakkan dalam kurungan khas dan guni biru yang disorok dalam sebuah kontena manakala kura-kura pula diletakkan dalam raga plastik di pekarangan kandang lembu tersebut,” katanya pada sidang akhbar di Pejabat Perhilitan Daerah Kuala Muda/Yan di sini hari ini.

Rahim memberitahu, serbuan tersebut hasil maklumat awam dan intipan dibuat selama beberapa hari sebelum dilakukan pukul 2 petang semalam.

“Premis ini dikelilingi pagar zink dan tidak dapat dilihat dari luar. Kita percaya ia dijadikan depot sementara haiwan liar yang dilindungi sebelum dieksport ke negara jiran,” katanya.

Tambahnya, tiada sebarang tangkapan dilakukan dalam serbuan tersebut.

Bagaimanapun, beliau berkata, pihaknya akan menjalankan siasatan lanjut bagi mengenal pasti suspek terlibat.

Rahim juga meminta orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai kegiatan tangkapan hidupan liar agar menghubungi Perhilitan negeri di talian 04-7312200 bagi membantu siasatan.


'via Blog this'

No comments:

Post a Comment