Search This Blog

Tuesday, October 25, 2011

Sorok dadah dalam buai

KENINGAU: Kelicikan seorang lelaki menyembunyikan pelbagai jenis dadah termasuk syabu, ketamin dan pil khayal di dalam buaian bayinya terbongkar apabila polis menemui bahan terlarang itu dalam serbuan di sebuah rumah kongsi di Kampung Nambayan, Tambunan di sini, kelmarin.

Sebelum serbuan, sepasukan anggota Bahagian Narkotik Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Keningau melakukan intipan di rumah kongsi dua tingkat itu yang dipercayai menjadi markas pengedaran dadah. Sebaik mendapat lampu hijau, polis yang menyerbu tingkat bawah rumah terbabit mendapati ruang itu kosong, sebelum memasuki beberapa bilik di tingkat atas dan menemui seorang lelaki berusia 30 tahun di dalam sebuah bilik, kira-kira jam 10.30 malam.


Pemeriksaan polis di bilik itu kemudian menemui satu bungkusan mencurigakan yang disembunyikan di dalam buaian bayi. Difahamkan, ketika serbuan, isteri dan anak lelaki terbabit tiada di rumah.

Ketua Polis Daerah Keningau, Deputi Superintendan Zahari Mohamed berkata, sebaik bungkusan itu dibuka, polis menemui enam peket plastik lutsinar dipercayai syabu seberat 5.2 gram, satu penyedut minuman mengandungi ketamin seberat 2.05 gram, 10 pil Eramin 5 dan dua biji pil Ecstacy.


Menurutnya, polis kemudian memeriksa bilik bersebelahan yang dihuni seorang lagi lelaki sebelum menemui satu bungkusan plastik lutsinar dipercayai syabu seberat 0.1 gram yang disembunyikan di bilik itu.


“Siasatan polis mendapati suspek pertama bekerja sendiri, rakannya berusia 33 tahun buruh binaan dan mereka ditahan reman untuk siasatan,” katanya ketika dihubungi Harian Metro, semalam.

Mengulas lanjut, Zahari berkata, sepanjang Oktober saja, sebanyak 29 kes membabitkan dadah dibongkar termasuk satu kes mengikut Seksyen 39A (1), Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952, manakala masing-masing enam dan 22 kes mengikut Seksyen 12(2), ADB 1952 dan Seksyen 15 (1) (a), ADB 1952.


Beliau berkata, kewujudan kes itu menunjukkan gejala penyalahgunaan dadah di kalangan masyarakat semakin serius terutama membabitkan golongan berusia 20 hingga 45 tahun.

“Polis mengesyaki bekalan dadah itu dibawa ke daerah ini oleh pengedar tempatan sebelum diedarkan kepada pelanggan di pusat hiburan di sekitar bandar ini,” katanya.

myMetro | Sorok dadah dalam buai:

'via Blog this'

No comments:

Post a Comment