Search This Blog

Tuesday, October 25, 2011

Lelaki tersepit dalam kereta meraung minta tolong

GEORGETOWN: Seorang lelaki hanya mampu meraung kesakitan sambil meminta tolong apabila dia tersepit dalam keretanya selepas terbabas di Jalan Masjid Negeri, di sini, awal pagi kelmarin.

Kejadian dipercayai berlaku jam 3.30 pagi membabitkan Toyota Vios dalam perjalanan dari arah Jalan Lumba Kuda ke Jalan Masjid Negeri, di sini, Mangsa yang berusia 20 hingga 30-an itu memandu seorang diri dikatakan gagal mengawal kenderaannya sebelum terbabas dan merempuh sebatang pokok.


Ketua Operasi Bomba dan Penyelamat Jalan Perak, Penguasa Bomba Kanan 2, Mohd Nor Sirat, berkata pihaknya menerima panggilan kecemasan pada jam 3.42 pagi dan tiba di lokasi kejadian lima minit kemudian bersama lapan anggota dan sebuah jentera.

Menurutnya, apabila tiba di lokasi kejadian, didapati mangsa tersepit apabila bahagian enjin keretanya terperosok ke dalam hingga menyebabkan kakinya tidak dapat dikeluarkan.


Katanya, pihaknya difahamkan orang ramai cuba membantu mengeluarkan mangsa tetapi gagal selainkeadaan mangsa dipercayai agak parah dan diberitahu sukar bernafas sebelum mereka menghubungi bomba.


“Kami terpaksa menggunakan peralatan pemotong hidrolik memotong beberapa bahagian kereta bagi mengelak mangsa cedera lebih parah.

“Hampir sejam masa terpaksa diambil mengeluarkan mangsa dan pemeriksaan mendapati mangsa cedera terutama bahagian peha kanan dipercayai patah serta cedera di muka akibat serpihan cermin pecah. Mangsa terpaksa diberikan alat bantuan pernafasan,” katanya.


Mangsa dibawa ke Hospital Pulau Pinang (HPP) untuk rawatan lanjut dan keadaannya agak kritikal.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Timur Laut, Asisten Komisioner Gan Kong Kong Meng mengesahkan kejadian dan siasatan lanjut sedang dijalankan bagi mengenal pasti punca kejadian dan meminta kerjasama orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai dapat membantu siasatan.


Menurutnya, orang ramai yang mempunyai sebarang maklumat diminta menghubungi Bahagian Trafik, Ibu Pejabat Polis Daerah Timur Laut (IPDTL) di talian 04-2181822 atau mana-mana balai polis berhampiran.

myMetro | Lelaki tersepit dalam kereta meraung minta tolong:

'via Blog this'

No comments:

Post a Comment