Search This Blog

Friday, October 14, 2011

Enam tumpas
MOHD. MOKHTAR (dua dari kanan) melihat senjata api yang dirampas daripada enam individu pada sidang akhbar di Johor Bahru semalam.


JOHOR BAHRU - Kegiatan sekumpulan enam lelaki yang aktif melakukan samun menggunakan senjata api lumpuh apabila kesemuanya dapat ditahan dalam beberapa siri serbuan di sekitar bandar raya ini Selasa lalu.
Selain tangkapan ke atas suspek-suspek berusia di antara 26 dan 35 tahun itu, polis turut merampas beberapa bahan bukti yang dicuri seperi kereta, pistol, keris dan telefon bimbit.
Ketua Polis Johor, Datuk Mohd. Mokhtar Mohd. Shariff berkata, tangkapan itu dilakukan selepas polis menjalankan siasatan berhubung seorang lelaki berusia 55 tahun yang disamun suspek di sebuah pasar raya di Taman Universiti di sini pada pukul 9.30 malam 9 Oktober lalu.
Katanya, mangsa dan keluarganya yang sedang menuju ke kereta didatangi beberapa lelaki sebelum penyamun melarikan kereta jenis Mercedes Benz dan selaras senapang patah milik mangsa yang kesemuanya bernilai RM404,000.
"Polis yang menjalankan siasatan kemudian menemui kereta tersebut di kawasan Taman Ehsan Jaya, Ulu Tiram pada pukul 2.30 pagi keesokan harinya.
"Sehari selepas itu, polis menahan seorang lelaki berusia 26 tahun pada pukul 5.15 pagi dan merampas sebuah kereta Honda CRV yang dicuri di Petaling Jaya, Selangor, 8 Oktober lalu," katanya.
Tambahnya, lapan jam kemudian polis menahan dua lelaki dan merampas kereta Nissan Teana, sepucuk pistol, sebilah keris, enam unit telefon bimbit, seunit iPod, sebuah komputer riba dan satu kamus elektronik di Taman Tampoi Indah.
Menurut Mohd. Mokhtar lagi, tiga lagi lelaki dapat ditahan di Taman Perling di sini pada pukul 4 petang dan pihaknya merampas senapang patah serta 10 butir peluru hidup, sebilah pisau, enam jam tangan, enam kamera, masing-masing sebuah komputer riba, televisyen, pemain cakera video digital (DVD) dan lapan telefon bimbit.
Kesemua suspek yang mempunyai rekod jenayah lampau itu kini direman bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 8 Akta Senjata Api (Penalti lebih 1971), Akta Senjata 1960 dan Seksyen 395/397 Kanun Keseksaan.
Kosmo! Online - Negara:

'via Blog this'

No comments:

Post a Comment