Search This Blog

Tuesday, September 13, 2011

Tertuduh rasuah boleh bayar ansur denda RM125,000

MOHD Tasrim (kanan) ketika keluar dari Mahkamah Sesyen di Shah Alam, semalam.
MOHD Tasrim (kanan) ketika keluar dari
Mahkamah Sesyen di Shah Alam, semalam.

SHAH ALAM: Seorang bekas pembantu pengurus sebuah syarikat pengeluar kereta nasional, dihukum penjara setahun dan didenda RM125,000 oleh Mahkamah Sesyen di sini, semalam selepas didapati bersalah menerima rasuah bernilai RM24,100, tiga tahun lalu.

Mohd Tasrim Yusof, 35, juga diperintahkan menjalani hukuman setahun penjara jika gagal membayar denda.
Bagaimanapun, Hakim Mat Ghani Abdullah membenarkan Mohd Tasrim membayar denda itu secara ansuran dalam tempoh enam bulan.
Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 10(a)(aa) Akta Pencegahan Rasuah 1997 yang boleh dihukum mengikut Seksyen 16 akta sama, secara rasuah, menerima suapan wang tunai RRM24,100 daripada seorang pemilik syarikat VC Motor Winding (Asia) Sdn Bhd, Yap Kong Fook, sebagai upah kerana memberikan kerja membekal dan menyelenggara alatan motor elektrik (PMS No: 73540, PMS No: 75342, PMS No: 75346 dan PMS No: 75355) kepada syarikat itu.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di tempat letak kereta restoran De'Chiangmai Thai Seafood di Nombor 95, Jalan Kampung Melayu, Sungai Buloh, Klang, di antara jam 8 dan 9 malam, pada 7 Januari 2008.

Terdahulu, peguam Datuk Shukri Mohamed, memberitahu mahkamah, tertuduh sudah berkahwin dan mempunyai tiga anak berumur antara empat hingga 11 tahun, manakala isteri tertuduh adalah seorang suri rumah.

Katanya, kesalahan tertuduh adalah kesalahan pertama dan tertuduh juga sudah dilucutkan jawatan selepas kes itu.
Berikutan itu, dia kini sudah tidak bekerja dan mengalami kesulitan kewangan.

Pendakwaan dijalankan Timbalan Pendakwa Raya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Ng Siew Wee.-bharian

No comments:

Post a Comment