Search This Blog

Friday, September 9, 2011

Menyamar pegawai KDNSEREMBAN - Jabatan Imigresen negeri mendedahkan tentang kegiatan pihak tertentu cuba mengambil kesempatan menipu pendatang asing tanpa izin (Pati) dengan menyamar sebagai pegawai Kementerian Dalam Negeri (KDN).

Pengarahnya, Faizal Fazri Othman berkata, seorang wanita warga tempatan berumur 40-an ditahan kerana disyaki melakukan kegiatan itu di sekitar Rembau, Jun lalu.

“Suspek dikatakan cuba memperdayakan beberapa Pati sebelum Program Penyelesaian Menyeluruh Pekerja dan Pati atau dikenali Program 6P bermula, 1 Ogos lalu.

“Wanita terbabit dipercayai datang dari Seremban ke Rembau untuk berjumpa Pati bagi mendaftarkan mereka bagi Program 6P,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media Majlis Dialog Jabatan Imigresen negeri dan syarikat-syarikat terlibat dengan Program 6P di sini, semalam.

Menurut beliau, suspek dipercayai mengenakan bayaran antara RM150 hingga RM500 ke atas setiap Pati dan terdapat sebanyak lapan borang pendaftaran Program 6P bersamanya ketika dia ditahan.

Kata Faizal, wanita berkenaan disyaki menggunakan surat dan dokumen rasmi berkaitan KDN dipercayai palsu untuk mempengaruhi Pati.

“Suspek diserahkan kepada pihak polis untuk tindakan selanjutnya kerana disyaki terlibat dalam penipuan,” katanya.

Dalam pada itu, beliau berkata, seramai 51,673 warga asing didaftarkan menerusi Program 6P di negeri ini, sepanjang Ogos lalu.

“Seramai 37,199 adalah warga asing manakal baki 14,474 merupakan Pati. Kita percaya ada lagi Pati yang gagal mendaftar dan akan melancarkan operasi mengesan mereka,” katanya.

No comments:

Post a Comment