Search This Blog

Thursday, August 25, 2011

Ubah fikiran tidak sampai 1 jamIPOH – Seorang pengusaha kolam ternakan udang mengubah fikiran tidak sampai satu jam daripada mengaku tidak bersalah kepada bersalah atas tuduhan memberi suapan kepada seorang Penyelia Keselamatan Tenaga Nasional Berhad (TNB) di Seri Manjung pada 28 Februari lalu.

Tertuduh, David Wong Ing Kok, 31, mengaku bersalah selepas pertuduhan dibacakan jurubahasa mahkamah di hadapan Hakim Julie Lack Abdullah di Mahkamah Sesyen, semalam.

Mengikut kertas pertuduhan, Ing Kok didakwa secara rasuah memberi satu suapan wang tunai sebanyak RM12,000 kepada Suhaimi Ibrahim.

Wang itu sebagai dorongan untuk tidak melakukan perbuatan yang berhubungan dengan hal ehwal prinsipalnya supaya tidak dikenakan tindakan undang-undang kerana disyaki melakukan kesalahan menyalahgunakan tenaga elektrik di Ternakan Udang Manjung Sdn Bhd yang merupakan satu kesalahan di bawah Akta Bekalan Elektrik 1990.

Oleh itu, tertuduh melakukan kesalahan di bawah Seksyen 17(b) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia ( SPRM ) 2009 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 24 akta yang sama.

Jika sabit kesalahan boleh dihukum penjara tidak lebih 20 tahun dan denda tidak kurang lima kali ganda nilai suapan.

Selepas meneliti dan mempertimbangkan hujah kedua-dua pihak Julie menjatuhkan hukuman denda RM60,000 dan penjara sehari memandangkan ia adalah kesalahan pertama tertuduh.

Tertuduh membayar hukuman denda yang dikenakan ke atasnya.

Pendakwaan dilakukan Pegawai Pendakwa SPRM, Mohd Shahrullah Khan Nawab Zadah Khan manakala tertuduh diwakili peguambela T Shan.-SH

No comments:

Post a Comment