Search This Blog

Tuesday, August 9, 2011

Rompak lepas buka puasaJASIN – Berpura-pura mahu membeli barang dan menyasarkan kedai terpencil, selain bertindak merompak selepas berbuka puasa adalah modus operandi dilakukan tiga penjenayah yang masih bebas.

Ketiga-tiga suspek dipercayai terbabit dalam rompakan di kedai Courts Mammoth di Jasin membabitkan kerugian hampir RM40,000 kira-kira jam 8.05 malam kelmarin.

Barangan yang dilarikan penjenayah termasuklah wang tunai RM20,000, 20 sistem pengesan koordinat (GPS) dan tujuh telefon bimbit serta kamera digital.

Ketua Polis Daerah Jasin, Superintendan Che Suza Hitam berkata, kejadian berlaku sewaktu dua pekerja kedai terbabit yang baru selesai berbuka puasa didatangi tiga lelaki warga tempatan berusia 35 tahun berpura-pura mahu membeli barang.

“Suspek berpura-pura menanyakan mengenai prosedur membeli barang, bercerita mengenai slip gaji dan bayaran bulanan sebelum secara tiba-tiba, mengeluarkan pisau dan parang.

“Mangsa, seorang wanita berusia 25 tahun dan seorang lelaki berusia 43 tahun, mengalami kecederaan ringan di beberapa anggota badan kerana dipijak suspek selain diikat di kaki dan tangan,” katanya, semalam.

Setakat ini, polis masih menyiasat menggunakan rakaman kamera litar tertutup (CCTV) selain maklumat orang awam dan lakaran wajah suspek.

Kes disiasat di bawah Seksyen 394 Kanun Keseksaan kerana mendatangkan cedera dan samun tanpa senjata api serta boleh dipenjara 20 tahun jika sabit bersalah.-SH

No comments:

Post a Comment