Search This Blog

Thursday, August 4, 2011

Hosni, anak tidak mengaku salah


KAHERAH: Presiden Mesir yang disingkirkan, Hosni Mubarak, dan dua anak lelakinya mengaku tidak bersalah atas dakwaan membunuh serta rasuah dalam perbicaraan bersejarah terhadap diktator itu, semalam.
Sambil berbaring di atas pengusung dalam kandang tertuduh, Hosni menafikan semua tuduhan merancang pembunuhan ke atas penunjuk perasaan antikerajaan dikenakan terhadapnya.

Anak Hosni, Alaa dan Gamal, turut membuat pengakuan sama bagi tuduhan menipu.

Kedua-dua anak Hosni juga kelihatan bergilir-gilir melindungi bapa mereka daripada rakaman kamera televisyen, selain sering mendekatkan diri dari semasa ke semasa untuk bercakap dengannya.

Tiga anak beranak itu dibicarakan bersama bekas Menteri Dalam Negara, Habib al-Adly, dan enam bekas pegawai kanan keselamatan Mesir.

Perbicaraan itu adalah tuntutan utama penunjuk perasaan yang turun ke jalan raya pada 25 Januari lalu bagi mendesak rejim Hosni digulingkan.

Penyingkiran Hosni - selepas memerintah Mesir secara kuku besi selama 30 tahun - mengejutkan rantau Timur Tengah.Agensi berita rasmi Mesir, MENA, melaporkan Hosni akan terus ditempatkan di hospital selepas membuat kemunculan pertama di mahkamah.Hosni dirawat di hospital Sharm el-Sheikh sejak April lalu selepas mengalami masalah kesihatan kesan soal siasat kes salah laku terhadapnya. - AFPhmetro

No comments:

Post a Comment