Search This Blog

Thursday, August 25, 2011

Eksekutif operasi kena jel sehariKUANTAN - Seorang eksekutif operasi sebuah syarikat pembekal pasir dihukum penjara sehari dan didenda RM10,000 selepas mengaku salah dalam Mahkamah Sesyen Khas Rasuah semalam atas tuduhan memberi suapan kepada pegawai Unit Kapal Maritim, Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM).

Hukuman diputuskan Hakim Fathiyah Idris manakala pendakwaan dijalankan Timbalan Pendakwa Raya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Syafinas Shabudin.

Tertuduh, Mazlan Ishak, 53 didakwa cuba menyogok RM2,000 kepada pegawai berpangkat Leftenan Muda itu sebagai dorongan supaya tidak mengambil tindakan dan melepaskan bot tunda serta tongkang pasir miliknya yang ditahan kerana melakukan kesalahan di bawah Seksyen 133 Akta Kastam 1967 (Akta 235).

Bot tunda dan tongkang pasir itu ditahan APMM jam 12.20 tengah hari kira-kira 1 batu nautika dari perairan Kuala Pahang , Pekan 30 Julai lalu kerana gagal mengemukakan Borang Pelepasan Pelabuhan (pas belayar) dari Kastam.

Bot terbabit dibawa ke Jeti Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) Kuala Pahang untuk tindakan lanjut sebelum tertuduh datang menemui pegawai APMM itu bagi menyelesaikan kes tersebut dengan menghulurkan sogokan RM2,000.

Jjka sabit kesalahan, tertuduh boleh dihukum di bawah Seksyen 24 (1) akta sama yang memperuntukkan penjara tidak lebih 20 tahun dan denda lima kali ganda nilai suapan.

No comments:

Post a Comment