Search This Blog

Friday, August 12, 2011

Dagang manusia: Kontraktor dipenjara 8 tahun

GEORGE TOWN — Seorang kontraktor potong rumput dijatuhi hukuman penjara lapan tahun setelah didapati bersalah terhadap tuduhan memperdagangkan seorang pembantu rumah rakyat Indonesia dengan tujuan mengeksploitasi wanita itu tahun lepas.
Hakim Mahkamah Sesyen, Roslan Hamid bagaimanapun membenarkan penangguhan hukuman terhadap tertuduh A. Vealu, 41, sementara menunggu rayuan di Mahkamah Tinggi, dan membenarkan dia diikat jamin sebanyak RM60,000 dengan dua orang penjamin.
Vealu, 41, dan isterinya S. Poongavanam,36, bersama beberapa yang lain dituduh memperdagangkan Win Faidaa, 26, di sebuah flat di Jalan Penawar Satu, Sri Wangsa Satu, Jelutong di sini antara 10 pagi 25 Jan dan 10.30 pagi 13 Sept 2009.
Kedua-duanya dituduh mengikut Seksyen 13 Akta Antipemerdagangan Orang 2007 yang boleh membawa hukuman penjara antara tiga hingga 20 tahun dan boleh juga dikenakan denda.
Poogavanam, yang mengaku bersalah pada pertengahan proses perbicaraan, telah dijatuhi hukuman penjara lapan tahun. Vealu diwakili peguam bela Mohd Fauzi Abdullah manakala pendakwaan dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya Mohd Firdaus Hanafiah. — Bernama, kosmo

No comments:

Post a Comment