Search This Blog

Sunday, July 31, 2011

Risalah wirid antara buku kena rampas

SHAH ALAM: Risalah bertajuk Wirid Amalan Darul Saka, Khifiat Amalan Kerezekian dan Buku Yasin 7 Mubin antara penerbitan yang dirampas dalam serbuan oleh Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) di sebuah premis di Kota Kemuning, di sini, semalam.
Dalam serbuan jam 12.30 tengah hari itu, seorang lelaki berusia 46 tahun yang menggelarkan dirinya Tok Belagak turut ditahan untuk diambil keterangan bagi membantu siasatan.

Penolong Pengarah Perancangan Strategik, Bahagian Penguatkuasaan Jais, Zaaba Zakaria berkata, pihaknya menahan 49 individu, termasuk seorang dipercayai penceramah dikenali sebagai Tok Belagak.

“Hasil maklumat awam, kami menyerbu premis berkenaan dan ketika serbuan, seorang lelaki yang lebih dikenali sebagai Tok Belagak mengajar peserta berkaitan perubatan Islam untuk rawatan seperti saka, buatan orang dan ‘sakit dalaman’ menggunakan ayat al-Quran.

“Apabila diminta dokumen pentauliahan mengajar, dia gagal menunjukkannya. Setakat ini, siasatan terhadap lelaki itu dilakukan mengikut Seksyen 119 (1) Enakmen Pentadbiran Agama Islam Selangor 2003,” katanya.

“Sabit kesalahan boleh didenda tidak melebihi RM3,000 atau penjara tidak melebihi dua tahun atau kedua-duanya sekali,” katanya.


Menurut Zaaba, isteri penceramah berkenaan yang berusia 30-an turut ditahan dan 13 daripada mereka dibawa ke Pejabat Jais untuk tindakan susulan manakala 36 yang lain, termasuk lima wanita Kursus Asas Rawatan Islam Darul Saka diberi notis supaya hadir memberi keterangan di pejabat Jais Shah Alam.Jelasnya, mereka yang ditahan dibebaskan dengan jaminan mulut dan dikehendaki hadir ke pejabat Jais untuk memberi keterangan.Terdahulu, ketika ditanya Zaaba dalam serbuan di premis itu, lelaki berkenaan mendakwa dia bernaung atas nama Silat Gayung Fatani Malaysia.Laporan muka depan Harian Metro pada 16 Mac lalu memetik, seorang ibu tunggal berumur 56 tahun yang hanya mahu dikenali sebagai Siti mendakwa bimbang dua anak lelakinya berusia 30-an terpesong akidah Islam sebenar apabila didapati melakukan beberapa amalan pelik selepas didakwa menyertai kumpulan diketuai Tok Belagak itu.-mymetro

No comments:

Post a Comment