Search This Blog

Saturday, July 2, 2011

Beg bocor


PEGAWAI Jabatan Perikanan Malaysia berjaya merampas 82 ekor ikan Arowana yang cuba diseludup ke luar negara dari KLIA dengan menggunakan bagasi. (01/07/2011)
PEGAWAI Jabatan Perikanan Malaysia berjaya merampas 82 ekor ikan Arowana yang cuba diseludup ke luar negara dari KLIA dengan menggunakan bagasi. (01/07/2011)
PUTRAJAYA: Taktik seorang lelaki memasukkan 82 ikan arowana ke dalam tiga bagasi untuk diseludup ke China gagal, selepas beg plastik yang diletakkan berasingan di dalam bagasi terbabit bocor.
Lelaki berusia 30-an itu ditahan penguat kuasa Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (Maqis) kira-kira jam 11 pagi, pada 22 Jun lalu di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), selepas disyaki cuba menyeludup ikan arowana yang dikategorikan sebagai spesies terancam itu.

Timbalan Ketua Pengarah (Pembangunan), Jabatan Perikanan Malaysia, Ismail Abu Hassan berkata, ketika kejadian, pihak keselamatan Penerbangan Malaysia (MAS) mengesyaki sesuatu yang tidak kena selepas didapati bagasi yang dibawa lelaki berkenaan mengeluarkan air.
“Hasil pemeriksaan mendapati, lelaki terbabit disyaki cuba menyeludup 82 ikan arowana spesies ‘Scloropages Formosus’ yang berukuran antara 12 hingga 15 sentimeter (sm) dianggarkan bernilai RM150,000 ke Canton, China.

“Kita percaya lelaki berkenaan cuba membawa keluar ikan itu tanpa prosedur yang sah seperti tidak mempunyai permit dan ikan terbabit tidak disuntik cip ke dalam badannya. “Semua ikan yang dirampas itu diserahkan kepada Pusat Biosekuriti Perikanan Selangor, sementara suspek ditahan untuk disoal siasat,” katanya, semalam.

Bagaimanapun, Ismail berkata, suspek kemudian dibebaskan dengan ikat jamin RM500.
Beliau berkata, ikan terbabit adalah spesies yang terancam dan dilindungi serta tersenarai di bawah Jadual Pertama Akta Perdagangan Antarabangsa Spesies Terancam 2008 (Akta 686).

Katanya, kes menyeludup ikan arowana adalah yang pertama pada tahun ini selepas dua kes dilaporkan pada tahun lalu iaitu pada Mac dan Mei 2010.
myMetro | Beg bocor

No comments:

Post a Comment