Search This Blog

Sunday, June 5, 2011

Mayat mangsa karam ditemui


KOTA TINGGI: Mayat seorang lelaki dipercayai mangsa bot pancung yang karam di selatan Tanjung Ayam, Perairan Pengerang di sini, Rabu lalu, ditemui di celah timbunan sampah, petang kelmarin.
Ketua Penguatkuasa Maritim Wilayah Selatan, Laksamana Pertama Zulkifili Abu Bakar berkata, mayat ditemui pada jam 7.30 petang di kedudukan 2.2 batu nautika, selatan Tanjung Stapa, Pengerang.

“Bot Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM), Petir 10 dengan empat anggota melakukan rondaan rutin apabila menemui mayat itu terapung di celah timbunan sampah.
“Pemeriksaan lanjut mendapati ia mayat seorang lelaki yang hampir reput dan lengkap berpakaian, kami percaya dia seorang daripada mangsa bot pancung karam,” katanya semalam.

Menurut beliau, penemuan setengah jam selepas pengumuman rasmi menghentikan operasi mencari dan menyelamat mangsa bot pancung karam terbabit dibuat.

Zulkifli berkata, mayat dihantar ke Jeti Marina Tanjung Pengelih sebelum diserahkan kepada Polis DiRaja Malaysia (PDRM) untuk tindakan susulan.
“Walaupun operasi mencari dan menyelamat dihentikan, bot APMM yang menjalankan rondaan rutin turut memantau mangsa yang masih hilang.

“Orang ramai atau nelayan yang menemui mangsa terdampar di pantai atau hanyut di laut juga diminta memaklumkannya kepada pihak berkuasa,” katanya.
myMetroMayat mangsa karam ditemui

No comments:

Post a Comment