Search This Blog

Thursday, May 12, 2011

Pesara tentera dituduh cabul anak kandung
AYER KEROH - Harapkan pagar, pagar makan padi! Itu perumpamaan yang boleh diberikan kepada seorang bapa yang juga seorang pesara tentera yang dituduh di Mahkamah Sesyen di sini semalam kerana mencabul dan mendatangkan kecederaan terhadap anak perempuannya berusia 14 tahun.

Tertuduh, Azleen Ahmad, 44, dari Sungai Udang bagaimanapun mengaku tidak bersalah terhadap empat pertuduhan mencabul dan satu pertuduhan mendatangkan kecederaan yang dibacakan jurubahasa mahkamah.

Dua kes memababitkan cabul dan mendatangkan kecederaan telah disebut di hadapan Hakim Abu Bakar Katar dan tiga lagi kes cabul disebut di hadapan Hakim, Zaharah Hussain.

Berdasarkan pertuduhan pertama, tertuduh telah menggunakan kekerasan jenayah terhadap perempuan berusia 14 tahun dengan cara menyeluk dan meraba kemaluan dengan niat mencabul kehormatan di bilik belajar di sebuah rumah di Taman Terendak Permai kira-kira jam 8 malam pada 4 Mei 2011.

Bagi pertuduhan kedua, dia juga telah dengan sengaja mendatangkan kecederaan terhadap mangsa di lokasi, tarikh dan masa yang sama dan dia didakwa mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan yang boleh dipenjara sehingga setahun atau denda maksimum RM2,000 atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Bagi tiga pertuduhan yang lain, tertuduh didapati telah meramas buah dada dan memasukkan jari ke dalam kemaluan mangsa yang sama pada Mac 2010 kira-kira jam 11.30 pagi di atas sofa di ruang tamu, Julai 2010 kira-kira jam 3.30 petang di atas katil bilik tidur dan 4 Mei 2011 kira-kira jam 7 malam di ruang makan di rumah yang sama.

Semua pertuduhan cabul didakwa mengikut 354 Kanun Keseksaan yang boleh dihukum penjara 10 tahun atau denda atau sebatan atau dengan mana-mana dua daripada seksaan itu.

Timbalan Pendakwa Raya, Ifa Sirrhu Samsudin ketika pendakwaan tidak menawarkan sebarang jaminan dikhuatiri tertuduh akan mengganggu mangsa yang merupakan anak kandungnya.

Ifa bagaimanapun menawarkan RM15,000 bagi kes yang disebut dihadapan Abu Bakar dan RM20,000 bagi tiga pertuduhan yang disebut di hadapan Zaharah sekiranya mahkamah membenarkan jaminan terhadap tertuduh.

Tertuduh yang diwakili peguamnya, Markhan Singh ketika rayuan memohon mahkamah mengurangkan wang jaminan dengan alasan anak guamnya baru bersara dua bulan lalu dan perlu menanggung lima orang anaknya.

“Mangsa juga tidak lagi tinggal di rumah tertuduh dan telah dijaga bapa saudara mangsa yang juga adik ipar kepada tertuduh di Solok Duku, Masjid Tanah, Alor Gajah dengan jarak antara rumah tersebut dengan rumah tertuduh di Sungai Udang,” katanya.

Abu Bakar yang mendengar hujah dan rayuan kedua-dua belah pihak membenarkan jaminan RM8,000 terhadap tertuduh manakala Zaharah membenar jaminan sebanyak RM30,000 bagi ketiga-tiga pertuduhan.

Zaharah menetapkan 15 Jun depan sebagai tarikh sebutan kes dan akan mendengar kelima-lima pertuduhan seperti dimohon pihak pendakwaan.

No comments:

Post a Comment