Search This Blog

Thursday, May 26, 2011

Lelaki dijel, sebat miliki kanabis
JOHOR BAHRU – Pekerja swasta terlepas daripada hukuman gantung dan dikenakan sembilan tahun penjara dan 10 sebatan oleh Mahkamah Tinggi di sini, atas memiliki dadah setahun lalu.

Hakim Mahkamah Tinggi, Samsudin Hassan menjatuhkan hukuman tersebut selepas mendengar keterangan dan rayuan tertuduh.

Tertuduh, Mohd Zairi Abd Jalil, 26, didakwa melakukan kesalahan mengedar dadah jenis kanabis seberat 963 gram pada 6 Mei 2010 jam 2.30 pagi di Stesen Minyak Esso, Jalan Datuk Sulaiman, Larkin, di sini.

Tertuduh mengaku bersalah atas pertuduhan pilihan yang dibacakan kepadanya yang didakwa di bawah Seksyen 39A (2) Akta Dadah Berbahaya 1952.

Tertuduh yang diwakili peguam, Muhamad Abdul Kadir merayu agar dikenakan hukuman seringannya kerana ia merupakan kesalahan pertama Mohd Zairi dan dia berjanji tidak akan mengulangi kesalahan yang sama.

“Anak guam saya (Mohd Zairi) mempunyai isteri dan seorang anak yang masih kecil, saya memohon dikenakan hukuman ringan kerana beliau masih muda dan layak menerima peluang kedua,” katanya dalam rayuan.

Pendakwaan yang dilakukan oleh Timbalan Pendakwaraya, Mohd Azlan Shah Mohd Allias bagaimanapun mahu hukuman setimpal dikenakan kerana ia membabitkan kes dadah.
SH

No comments:

Post a Comment