Search This Blog

Thursday, May 26, 2011

Dijel 30 bulan sorok dadah dalam seluarJOHOR BAHRU - Seorang penjual durian dikenakan hukuman penjara 30 bulan dan enam sebatan selepas mengaku bersalah atas dua pertuduhan memiliki dadah di Mahkamah Sesyen, di sini.

Tertuduh, Tee Tong Chee, 32, didakwa melakukan kesalahan itu pada 26 Oktober 2010 pada jam 5.30 petang di Bandar Baru Permas Jaya, di sini.

Mengikut kertas pertuduhan pertama, Tong Chee didakwa memiliki dadah jenis methamphetamine berat bersih 24.68 gram yang boleh dihukum di bawah Seksyen 39A (1) Akta Dadah Berbahaya 1952.

Manakala, bagi pertuduhan kedua, tertuduh didakwa memiliki 5.83 gram jenis dadah yang sama yang boleh didakwa di bawah Seksyen 39A (1) akta yang sama.

Mengikut fakta kes, Tong Chee telah ditahan polis dalam satu operasi cegah jenayah di kawasan Permas Jaya, di mana dalam rondaan itu, kenderaan tertuduh telah diperiksa.

Hasil pemeriksaan badan ke atas tertuduh, polis menjumpai satu sampul angpau berwarna merah yang berisi satu paket plastik yang disyaki syabu yang diselitkan dalam seluar dalam manakala satu lagi bungkusan yang disyaki syabu turut ditemui di bawah karpet dalam kereta tertuduh.

Hakim Mahkamah Sesyen, Nu’aman Mahmud Zuhudi menjatuhkan hukuman 30 bulan penjara dan enam sebatan bagi kedua-dua pertuduhan yang dijalankan secara serentak, selepas tertuduh mengaku bersalah atas kedua-dua pertuduhan ke atasnya.

Pendakwaan dilakukan Timbalan Pendakwaraya, Jasmee Hamiza Jaafar manakala tertuduh telah diwakili peguam, Mohd Asram Zakaria.
SH

No comments:

Post a Comment