Search This Blog

Wednesday, April 6, 2011

Jaga mengaku rompak dipenjara tiga tahun

myMetro | Jaga mengaku rompak dipenjara tiga tahun: "KUALA LUMPUR: Tugasnya sebagai pengawal keselamatan sepatutnya membantu pihak berkuasa membanteras jenayah. Sebaliknya dia dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini, semalam atas tuduhan merompak secara berkumpulan ke atas sebuah stesen minyak dengan menggunakan parang, awal bulan lalu.

Akibat daripada perbuatannya itu, Mohd Hidir Bedilah, 37, dijatuhi hukuman penjara tiga tahun dan dua tahun pengawasan polis selepas mengaku bersalah terhadap pertuduhan yang dibacakan di hadapan Hakim Zulhazmi Abdullah.


Mahkamah memerintahkan hukuman penjara itu berjalan daripada tarikh dia ditangkap iaitu pada 6 Mac lalu.

Mengikut pertuduhan, Hidir bersama seorang lagi yang masih bebas didakwa melakukan rompakan berkumpulan terhadap juruwang, Ismail Puasa, 30, dan rakan sekerjanya, Nurhozaymatin Tahmit, 22, dengan menggunakan sebilah parang dan melarikan wang tunai RM352 serta 12 kotak rokok jenama Dunhill.


Kesalahan dilakukan di sebuah stesen minyak yang terletak di Jalan Nipah, Cheras pada jam 7.18 malam, 6 Mac 2011.


Bagi kesalahan itu dia didakwa mengikut Seksyen 395/397 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun atau disebat jika sabit kesalahan.

Dalam kejadian itu, Hidir yang bertopeng didakwa masuk ke dalam stesen minyak sambil mengacukan parang dan meminta wang daripada mangsa."

No comments:

Post a Comment