Search This Blog

Thursday, April 7, 2011

48 pelarian diselamat

myMetro | 48 pelarian diselamat:


ROME: Pasukan pengawal pantai Itali semalam menyelamatkan 48 pelarian dan mengesan 15 mayat selepas sebuah bot yang sarat dengan 200 orang dari Libya karam malam sebelumnya.

“Kami menyelamatkan 48 orang sementara 15 mayat dikesan oleh kru helikopter,” kata jurucakap pengawal pantai, Vittorio Alessandro yang berpangkalan di Pulau Lampedusa, selatan Itali.


“Kami masih menaruh harapan. Bot dan helikopter kami mencampakkan pelbagai jenis jaket dan bot keselamatan untuk mangsa,” katanya.

Dalam kenyataannya, pasukan berkenaan berkata, bot sepanjang 13 meter itu meninggalkan bandar Zuwarah di barat Libya dua hari lalu.


Kebanyakan penumpang adalah warga Eritrea dan Somalia.


Beratus-ratus pelarian Afrika dari Libya, kebanyakannya pekerja asing yang terkandas selepas revolusi rakyat Libya menentang Muammar Gaddafi bermula, mendarat di Itali sejak beberapa hari lalu.

Lebih 20,000 pendatang asing yang melarikan diri akibat kekacauan berterusan di Tunisia juga tiba di Lampedusa. Pendatang dan pelarian sering menggunakan bot usang dan bot nelayan yang sesak untuk belayar menuju ke Itali. - AFP"

No comments:

Post a Comment