Search This Blog

Wednesday, March 23, 2011

Usaha seludup rokok gagalKUALA KEDAH - Hasrat seorang lelaki berusia 44 tahun untuk memasarkan rokok yang diseludup dari Pulau Pinang musnah apabila dia ditahan di Tongkang Yard oleh Unit Penyeludupan dan Pencegahan (UPP), semalam.

Komander UPP Kedah, Mohd Jasri Othman berkata, rokok seludup sebanyak 295 karton yang dibawa oleh lelaki tempatan itu dimuatkan ke dalam bonet dan bahagian dalam kereta jenis Proton Saga.

Menurutnya, rokok yang diseludup dari Pulau Pinang itu berjumlah RM5,900 dan melibatkan jumlah cukai berjumlah RM27,553.

“Serbuan yang dibuat ke atas lelaki itu dibuat selepas menerima hasil maklumat orang awam dan kita segera bergegas ke lokasi berkenaan.

“Modus operandi yang dilakukan oleh lelaki ini juga berbeza dengan kes yang sebelumnya apabila dia tidak mengambil rokok dari Kuala Kedah tetapi dari Pulau Pinang,” katanya kepada media di pejabat UPP, Kuala Kedah, semalam.

Mohd Jasri berkata, rokok yang tidak boleh dibawa keluar dari Pulau Langkawi itu dipercayai akan dipasarkan untuk pasaran tempatan.

Menurutnya, rokok itu dipercayai dijual dengan harga RM20 bagi satu karton dan harga mengikut pasaran dijual sekitar RM3.50 hingga RM4.50 sekotak.

“Hasil siasatan mendapati lelaki itu menjalankan kegiatan ini lebih kurang lima bulan lalu dan kegiatan dijalankan lebih dari lima kali, “ katanya.

Mohd Jasri berkata, selain itu, hasil siasatan juga mendapati kenderaan yang dinaiki lelaki itu bukan di atas namanya tetapi atas nama individu lain.

“Lelaki yang bekerja sebagai peniaga menjual barangan plastik di Alor Setar ditahan mengikut Seksyen 135 (1) (e) Akta Kastam 1967.

“Kes ini juga diserahkan kepada Jabatan Kastam Diraja Malaysia untuk siasatan lanjut,” katanya.

Mohd Jasri berkata, sekiranya disabitkan kesalahan denda tidak kurang sepuluh kali ganda dan tidak lebih 20 kali ganda nilai dagangan atau penjara tidak lebih tiga tahun atau kedua-duanya.

No comments:

Post a Comment