Search This Blog

Thursday, March 17, 2011

Ibu bapa tidak puas hati


Sebahagian ibu bapa pelajar yang dikenakan tindakan buang sekolah menunjukkan surat yang diterima mereka di hadapan Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Kubang Pasu, Bukit Kayu Hitam, semalam.


KUBANG PASU 16 Mac – Kira-kira 20 ibu bapa pelajar sebuah sekolah berasrama penuh di sini yang dikenakan tindakan buang sekolah melahirkan rasa tidak puas hati kerana tidak dibawa berbincang sebelum tindakan berkenaan diambil ke atas anak mereka.
Seorang bapa, Mohd. Azami Abd. Majid, 45, berkata, kesemua yang dibuang itu adalah pelajar tingkatan lima dan mereka dikenakan tindakan itu kerana didapati membuli dua pelajar tingkatan empat sekolah tersebut pada 25 Februari lalu.
“Salah seorang pelajar yang dibuang ini adalah anak saya dan jika dia bersalah pihak sekolah patut memanggil kami para waris untuk berbincang terlebih dahulu.
“Kami menerima surat melalui perkhidmatan kiriman cepat dua hari lalu memaklumkan anak kami telah dibuang sekolah dan pihak sekolah enggan memberikan peluang kepada anak kami untuk meneruskan persekolahan di situ,” katanya ketika ditemui di pekarangan sekolah tersebut di sini hari ini.
Menurut Mohd. Azami, anaknya mengambil jurusan Sains Teknikal dan tidak semua sekolah di negeri ini menawarkan jurusan tersebut.
“Lagi tujuh bulan anak-anak kami akan menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan kami berharap anak-anak kami dapat bersekolah semula di sekolah ini.
“Selepas dibuang sekolah, emosi anak-anak kami terganggu dan kami bimbang pelajaran mereka terjejas,” katanya.
Seorang lagi bapa, Azlah Haron, 54, berkata, para waris telah berjumpa dan berbincang dengan pengetua sekolah tersebut namun anak-anak mereka tetap tidak dibenarkan menyambung persekolahan di sekolah berkenaan.
“Anak-anak kami akan mengambil peperiksaan SPM dalam bulan Oktober nanti dan proses pertukaran sekolah lain pasti akan mengambil masa. Kami berharap anak-anak kami akan diterima semula belajar di sekolah ini,” ujarnya.
Sementara itu, Pengarah Pelajaran Kedah, Abdullah Saad berkata, waris pelajar yang terlibat perlu membuat rayuan terus kepada pihaknya dalam tempoh sebulan dari tarikh hukuman buang sekolah dikenakan.
“Pihak kami akan menyiasat perkara ini dan akan membawa kes ini kepada Bahagian Sekolah Berasrama Penuh (SBP) untuk tindakan lanjut.
“Jika Bahagian SBP tidak menerima rayuan ini, JPN akan mencari sekolah lain yang lebih sesuai untuk pelajar-pelajar yang terlibat,” katanya.
-utusan

No comments:

Post a Comment