Search This Blog

Wednesday, March 23, 2011

Drebar, kelindan cedera treler terbalik


JOHOR BAHRU: Gara-gara stereng gagal berfungsi dengan baik, seorang pemandu treler dan kelindannya nyaris maut apabila lori yang membawa muatan bahan berasaskan plastik merempuh pembahagi jalan sebelum terbalik di kilometer 15.1 Jalan Johor Bahru-Ayer Hitam berhampiran Taman Ungku Tun Aminah (TUTA) di sini, kira-kira jam 12 tengah hari semalam.
M Vesinathan, 40-an dan kelindannya, S Nagarajan, 27, ketika itu menuruni jambatan di jalan berkenaan menuju Kawasan Perindustrian Pasir Gudang bagi menghantar kira-kira 250 tan bahan berkenaan sebelum Vesinathan hilang kawalan apabila brek gagal memberhentikan kenderaan.

Nagarajan ketika dihubungi berkata, hujan renyai menyebabkan permukaan jalan licin, sekali gus menyebabkannya berdepan detik cemas.

“Kami bergerak dari Seberang Prai, Pulau Pinang kira-kira jam 5 pagi tadi menuju ke Pasir Gudang, tetapi sebaik tiba di lokasi, saya menggelabah apabila stereng gagal membelok menyebabkan treler merempuh pembahagi jalan sebelum terbalik.

“Kami hanya cedera ringan dan dihantar ke Hospital Sultanah Aminah (HSA) oleh petugas ambulans yang datang membantu mengeluarkan kami dari kepala lori,” katanya.

Sementara itu, pekerja syarikat bahan plastik berkenaan, Fazali Mohd, 27, berkata, pihaknya menugaskan lebih lima kakitangan bagi memunggah barangan yang tersadai di treler itu ke treler lain.


Sementara itu, Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Roslan Hassan mengesahkan kejadian itu.

“Kejadian tidak membabitkan kenderaan lain dan ia dipercayai berpunca apabila treler berkenaan gagal dikawal sebelum melanggar bahagian tengah pembahagi jalan.
“Muatan lori terbabit sudah dibawa keluar dan kini polis berusaha mengalihkan kenderaan itu bagi mengelakkan kesesakan lebih teruk,” katanya.

No comments:

Post a Comment