Search This Blog

Friday, February 18, 2011

Dua nyaris dihempap pokokALIH...anggota bomba mengalihkan pokok tumbang di laluan motosikal di Lebuhraya Persekutuan, malam tadi.
ALIH...anggota bomba mengalihkan pokok tumbang di laluan motosikal di Lebuhraya Persekutuan, malam tadi.


BANJIR...beberapa kenderaan meredah banjir di Jalan Universiti.
BANJIR...beberapa kenderaan meredah banjir di Jalan Universiti.

PETALING JAYA: Dua lelaki bermotosikal nyaris maut apabila motosikal yang dinaiki mereka dihempap pokok besar dalam kejadian ribut di susur keluar Jalan Gasing berdekatan Lebuhraya Persekutuan, di sini, petang semalam.
Nasib menyebelahi mereka apabila sempat mengelak dan hanya dihempap ranting kecil pokok berkenaan sebelum orang ramai menghantar mereka ke Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM). Dalam kejadian jam 5.30 petang itu, angin kencang menyebabkan beberapa pokok dan papan tanda sekitar Seksyen 5 dan kawasan berdekatan termasuk di dalam kawasan Universiti Malaya tumbang dan menghalang laluan.

Saksi kejadian, pekerja stesen minyak Bustani Abdullah, 32, berkata ketika itu dia berada di tempat kerjanya sebelum angin kuat menerbangkan kanopi bengkel di belakang stesen itu ke atas jalan sebelum menghempap kereta di situ.
Katanya, hujan tidak lebat, tetapi angin bertiup kencang sebelum menerbangkan kanopi serta beberapa lagi barangan di belakang premisnya itu.

“Ia berlaku hampir 15 minit dan saya melarikan diri ke dalam stesen minyak bersama beberapa lagi rakan saya.

“Saya lihat keadaan agak kucar-kacir dengan bunyi pokok tumbang dan orang melarikan diri di luar stesen minyak,” katanya ketika ditemui di sini, semalam.
Menurutnya, dalam kejadian berkenaan, angin kencang menumbangkan beberapa pokok besar dan papan tanda di sekitar kawasan berkenaan. “Beberapa pokok juga tumbang dan menghempap kabel telefon di jalan berkenaan, namun ketika kejadian bekalan elektrik tidak terputus,” katanya.

Katanya, selepas setengah jam kawasan berkenaan kembali tenang dengan anggota bomba dan penyelamat serta beberapa kakitangan Majlis Bandaraya Petaling Jaya membantu mengalihkan pokok dan papan tanda yang tumbang.
Tinjauan Harian Metro di lokasi berkenaan mendapati kawasan paling terjejas teruk ialah berdekatan PPUM dan Bangunan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) di Jalan Gasing, di sini.

Beberapa kereta mewah di bilik pameran kereta di hadapan PPUM di sini juga rosak teruk selepas dihempap pokok.

Papan tanda jalan berlampu di susur masuk dan keluar ke Lebuhraya Persekutuan, di sini, roboh menutup jalan berkenaan.

Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Asisten Komisioner Arjunaidi Mohammed ketika dihubungi berkata, polis menerima laporan beberapa rumah serta kereta rosak teruk akibat dihempap pokok.

Katanya, polis menerima banyak laporan, tapi masih mengumpul semua laporan bagi menentukan jumlah kerosakan serta kerugian akibat kejadian ribut berkenaan.myMetro | Dua nyaris dihempap pokok

No comments:

Post a Comment