Search This Blog

Tuesday, February 1, 2011

40,140 mangsa banjir di empat negeri berpindahKUALA LUMPUR - Seramai 40,140 mangsa banjir dari empat buah negeri dipindahkan sejak kelmarin.
Johor mempunyai mangsa banjir paling ramai dipindahan selain Melaka, Negeri embilan dan Pahang.
Di Johor, seramai 39,304 mangsa membabitkan 8,879 keluarga dipindahkan ke 241 pusat penempatan banjir berikutan banjir besar yang melanda negeri itu semalam.
Jurucakap Bilik Gerakan Banjir Negeri Johor memberitahu, daerah Segamat paling terjejas apabila 12,064 mangsa dipindahkan dan difahamkan, semua laluan masuk ke Segamat ditutup ekoran banjir melanda bandar tersebut.
Di Kluang, katanya, seramai 11,273 mangsa dipindahkan dan 50 pusat pemindahan sementara dibuka termasuklah di Kluang Baru, Kampung Gajah, Seri Lalang, Paloh, Kahang, Layang-Layang dan Simpang Renggam.
"Di Johor Bahru, pemindahan mangsa membabitkan 7,557 orang daripada 1,959 keluarga dari Kampung Bentara, Kampung Oren, Kampung Kangkar Tebrau, Kampung Pasir dan Kampung Paya Kenangan.
Sementara itu, di Jempol, Negeri Sembilan pula kira-kira 100 penduduk meninggalkan kediaman mereka selepas dinaiki air dalam kejadian banjir petang semalam.
Penyelia Pembangunan Desa dan Perhubungan Kemas Dewan Undangan Negeri (DUN) Jeram Padang, Norzilah Basiran berkata, mangsa rata-rata dari Palong 1 selamat dipindah ke pusat pemindahan pada pukul 5 petang.
Di Melaka, lebih 198 penduduk di beberapa kampung sekitar Asahan dan Nyalas di daerah Jasin di sini dipindahkan ke kawasan selamat selepas rumah mereka ditenggelami air sedalam hampir satu meter.
Sehingga pukul 7 malam semalam, seramai 198 penduduk daripada 45 keluarga dari Kampung Relau, Kampung Sungai Dua dan Kampung Abby, Asahan dipindahkan ke pusat pemindahan sementara di Sekolah Kebangsaan Asahan.
Di Kuantan, Pahang, seramai 538 orang mangsa banjir telah dipindahkan ke 13 pusat pemindahan sementara di empat daerah negeri ini ekoran hujan lebat dan banjir semalam.
Daerah-daerah yang terjejas ialah Raub, Bentong, Maran dan Rompin.
Dalam pada itu, enam perkhidmatan Keretapi Tanah Melayu Bhd. (KTMB) kawasan Timur dan Selatan dibatalkan ekoran banjir dan tanah runtuh di beberapa kawasan.

No comments:

Post a Comment