Search This Blog

Friday, January 28, 2011

Dua wanita dituduh perdagang bayi28/01/2011 12:20pm

KUALA LUMPUR – Dua wanita, seorang daripadanya warga tempatan dan seorang lagi dari Indonesia, mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen Ampang di sini hari ini terhadap tuduhan memperdagangkan seorang bayi perempuan berusia tujuh hari bagi tujuan eksploitasi, dua minggu lepas.
Yoong Thim Thai, 53, warga tempatan, dan Aling Athu, 36, seorang pendatang tanpa izin dari Indonesia, didakwa dengan niat bersama telah memperdagangkan bayi perempuan itu di tempat letak kereta, Pasar Raya Tesco Ampang, Ampang Jaya di sini pada 2.30 petang 14 Januari lepas.
Pertuduhan dibuat mengikut Seksyen 14 Akta Anti Pemerdagangan Orang dan Anti Penyeludupan Migran 2007 dan boleh dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan.
Jika sabit kesalahan, mereka boleh dihukum penjara tidak kurang daripada tiga tahun dan tidak lebih 20 tahun dan boleh dikenakan denda.
Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Zuraini Abdul Hamid menawarkan jaminan sebanyak RM20,000 dengan seorang penjamin dikenakan terhadap Thim Thai beserta syarat tambahan iaitu pasportnya perlu diserahkan kepada mahkamah, selain melaporkan diri di balai polis berhampiran pada setiap bulan.
Bagi Aling, pihak pendakwaan tidak menawarkan jaminan memandangkan dia merupakan pendatang tanpa izin. - Bernama

No comments:

Post a Comment