Search This Blog

Friday, December 10, 2010

Telan 19 biji pilSETIU – Gara-gara kecewa dan takut gagal kali kedua dalam peperiksaan akhir semester, seorang penuntut perempuan berusia 20 tahun di sebuah kolej swasta di sini mengambil jalan mudah menelan 19 biji Selasa lalu. 

Ketua Bahagian Pengurusan Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Setiu, ASP Abdul Hamid Che Ahmad berkata, penuntut itu yang berasal dari negeri ini terpaksa dibawa ke Hospital Setiu kerana tidak sedarkan diri selepas menelan pil berkenaan akibat tertekan dengan peperiksaan akhir yang dihadapinya baru-baru ini. 

“Menurut rakannya, sebelum ini penuntut terbabit mengambil kursus Kejururawatan dan tinggal di asrama, tetapi setelah gagal dalam peperiksaan kali pertama, dia tukar kepada kursus Sains Komputer. 

“Akibat tekanan untuk menjawab soalan peperiksaan, dia dipercayai menelan pil itu yang berada dalam simpanannya bagi menyelesaikan masalah,” katanya.

Abdul Hamid berkata, pihaknya menerima laporan daripada rakan sebiliknya sejurus penuntut itu mendapat rawatan di Hospital Setiu dan setakat ini tiada sebarang unsur lain boleh dikaitkan dalam kes ini.

“Ini sebab, berdasarkan keterangan penuntut itu, dia turut mengakui tindakannya itu berpunca daripada tekanan untuk menghadapi peperiksaan dan takut gagal sekali lagi.

“Selain itu, dia juga takut kegagalan kali kedua ini akan menyebabkan pelbagai tanggapan negatif dilemparkan kepadanya terutama dari ahli keluarga dan rakan di kolej itu,” katanya.

Menurutnya, bagi memulihkan semangat dan keyakinan diri penuntut terbabit, dia dirujuk kepada pakar kaunseling di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) dan pihak pentadbiran kolej bagi mengikuti sesi kaunseling.

“Sehubungan itu, orang ramai terutama pelajar dinasihatkan tidak mengambil jalan mudah dengan mencari jalan penyelesaian singkat sehingga memudaratkan diri,” katanya.

No comments:

Post a Comment