Search This Blog

Saturday, December 25, 2010

Tekong bot tenggelam pegang enjin

TUMPAT: “Kejadian berlaku begitu pantas. Saya tidak sempat menyelamatkan mangsa dan hanya mampu melihatnya tenggelam bersama-sama bot dengan tangannya dilihat kemas memegang enjin,” kata Yusof Ahmad, 51, saksi kejadian bot karam yang mengorbankan seorang lelaki, semalam.
Yusof berkata, kejadian berlaku kira-kira jam 4 petang kelmarin dan dia yang berasal dari Kampung Tualang, Simpangan, di sini, sempat menyelamatkan tujuh penumpang bot galah yang nyaris lemas selepas bot mereka karam di tengah Sungai Golok.

Bagaimanapun, kejadian tidak diduga itu mengakibatkan seorang tekong bot, dikenali Zulkarnain, 38, dari Thailand lemas sebaik bot berkenaan karam, kira-kira 100 meter dari Kampung Tualang, Simpangan, di sini.

Mayat mangsa ditemui pada jam 11.15 pagi semalam, selepas usaha dilakukan bersama pasukan keselamatan negara jiran selama 19 jam dan ditemui di Teluk Tengku Anis, Pulau Tengkorak, Pengkalan Kubor.

Mayat Zulkarnain dibawa ke Hospital Tumpat untuk dibedah siasat sebelum diserahkan kepada keluarganya di Tak Bai, Thailand.

Yusof berkata, ketika kejadian, mangsa yang mengambil upah membawa penumpang menggunakan bot enjin galah ke Pengkalan Tualang, Simpangan, dari tebing sempadan Thailand, mengalami kerosakan enjin dan dipercayai bocor di pertengahan sungai berkenaan.

No comments:

Post a Comment