Search This Blog

Friday, December 24, 2010

Pelajar, ibu maut kena rempuh lori

ANGGOTA bomba  menutup mayat Siti Aisyah  yang dihempap  lori pasir  di simpang tiga Kok Lanas, Kota Bahru, semalam.
ANGGOTA bomba menutup mayat Siti Aisyah yang dihempap lori pasir di simpang tiga Kok Lanas, Kota Bahru, semalam.


Remaja dalam perjalanan pulang ambil slip PMR

KOTA BHARU: Kegembiraan seorang pelajar memperoleh 4A dalam Penilaian Menengah Rendah (PMR) berakhir dalam suasana menyayat hati apabila dia dan ibunya maut selepas dirempuh lori pasir yang terbalik ketika dalam perjalanan pulang ke rumah, semalam.

Kejadian berlaku pada jam 1 tengah hari di simpang tiga Kok Lanas di sini, ketika pelajar Maahad Syamsul Maarif, Pulau Chondong, Siti Aisyah Zakaria, 15, membonceng motosikal ditunggang ibunya, Aziza Musa, 42, berhenti di persimpangan lampu isyarat menuju ke Selising.
Ketika itu, lori sarat muatan pasir keluar dari arah Selising ke Machang, hilang kawalan sebelum merempuh dua beranak terbabit.
Akibat rempuhan berkenaan, Aziza tercampak ke atas jalan raya, manakala Siti Aisyah dihempap tayar lori itu yang terbalik menyebabkan dua beranak itu mati serta-merta akibat cedera parah di kepala dan badan.

Kejadian malang itu membuatkan hati pesara tentera, Zakaria Mohamad, 43, luluh apabila melihat mayat isteri dan anaknya terbujur kaku sejurus berkejar ke lokasi sebaik dimaklumkan rakannya yang kebetulan melalui tempat kemalangan.

Ketika tiba di lokasi, saya tergamam melihat isteri terbujur kaku, manakala kepala dan tubuh anak kedua saya dihempap tayar lori.

Saya merancang meraikan kejayaan Siti Aishah, malah berjanji membawa keluarga bercuti lusa, katanya sambil menahan sebak keti-ka ditemui di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM), semalam.
Zakaria yang ketika kejadian sedang menghantar bekalan baju, berkata isterinya yang bertugas sebagai Kerani Kewangan di Kem Desa Pahlawan, mengambil kesempatan pulang seketika pagi semalam, kerana menemani anak kedua daripada enam beradik itu mengambil slip keputusan PMR.

Katanya, beliau mengetahui Siti Aisyah memperoleh keputusan 4A, 1B dan 2C selepas dimaklumkan guru yang menghubunginya.

Ketua Polis Daerah Kota Bharu, Asisten Komisioner Azham Othman, berkata susulan kemalangan berkenaan, pihaknya kini sedang menyoal siasat pemandu lori terbabit untuk membantu siasatan mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.
bharian

No comments:

Post a Comment