Search This Blog

Saturday, December 11, 2010

Gudang simpan petrol haram diserbu

TUMPAT: Sekumpulan lapan lelaki dipercayai penyeludup, terpaksa terjun ke dalam Sungai Golok dan berenang ke Thailand, untuk menyelamatkan diri apabila gudang haram di Kampung Simpangan, dekat sini, yang menyimpan minyak petrol untuk diseludup ke negara jiran diserbu tentera, pagi semalam. 

Dalam kejadian jam 8.35 pagi itu, 25 tong berisi 750 liter petrol dan sebuah lori serta lima kereta yang sudah diubahsuai tangkinya yang digunakan untuk menyeludup minyak, dirampas.
Pegawai Memerintah Batalion Kelima Rejimen Renjer Diraja (RRD), Leftenan Kolonel Jafri Sulaiman, berkata sebelum serbuan dilakukan, beberapa anggotanya yang diketuai Leftenan Firdaus Rosli membuat rondaan di kawasan terbabit, kira-kira jam 6.30 pagi.Katanya, ketika memantau kawasan berkenaan, anggotanya ternampak sebuah gudang dalam keadaan pintu utamanya terbuka luas dan mengesyaki ada kegiatan mencurigakan berlaku di situ. 

"Anggota terbabit membuat intipan dan mendapati ada sekumpulan lelaki sedang melakukan kegiatan menyedut minyak petrol daripada tangki sebuah lori ke dalam tong yang sudah disediakan di situ. Tong yang sudah penuh diisi itu, kemudian dipunggah ke dalam bot enjin galah yang sudah tersedia di tebing sungai berkenaan. 

"Menyedari kumpulan berkenaan adalah penyeludup minyak, anggotanya bertindak menyerbu gudang itu, namun sempat disedari sekumpulan dipercayai lapan lelaki itu, yang terus terjun ke Sungai Golok untuk menyelamatkan diri dengan berenang ke negara jiran, Thailand," katanya. 

No comments:

Post a Comment