Search This Blog

Sunday, December 19, 2010

Bukan kerja ISI

ISLAMABAD: Pakistan menafikan terbabit membongkar penyamaran ketua medan Agensi Perisikan Pusat (CIA) AS di Islamabad sehingga memaksa Washington memanggil pulang pegawai berkenaan.
Identiti pegawai terbabit terdedah apabila seorang lelaki Pakistan menyaman CIA atas kematian anak lelaki dan saudaranya dalam serangan misil AS pada 2009.

Peguam yang terbabit dalam saman itu berkata, nama pegawai CIA itu diperoleh daripada wartawan.

Agensi perisikan Pakistan - dikenali sebagai ISI - memang menjalin hubungan akrab dengan media bagi memudahkan kegiatan serta propaganda mereka mendapat liputan meluas.

Beberapa pihak berkata, saman itu mungkin tindak balas Pakistan selepas agensi perisikan mereka dikaitkan dalam serangan pengganas di Mumbai, India pada 2008, menyebabkan 166 orang maut.

Seorang pegawai Pakistan berkata, tuduhan agensi perisikan negara itu terbabit mendedahkan identiti pegawai CIA itu adalah satu penghinaan.

“Cerita tidak berasas itu boleh mencetuskan salah faham di antara pertubuhan perisikan kedua-dua negara,” katanya.

Ketua medan CIA di Islamabad bertindak sebagai pegawai tentera dalam kempen AS memerangi pengganas di sempadan Pakistan - Afghanistan.
Dia juga bertanggungjawab menguruskan serangan udara menggunakan pesawat tanpa juruterbang dan mensasarkannya ke atas suspek pengganas. - AP

No comments:

Post a Comment