Search This Blog

Friday, December 10, 2010

19 korban kereta api laju bertembung
DHAKA - Sekurang-kurangnya 19 penumpang terbunuh dan berpuluh lagi cedera selepas sebuah kereta api laju melanggar kereta api yang bergerak perlahan di sebuah stesen di Bangladesh timur, menurut pegawai stesen kereta api itu, kelmarin. 

Semasa kejadian itu berlaku, kereta api laju itu dilaporkan dari Dhaka dan sedang menuju ke pelabuhan bandar selatan Chittagong manakala kereta api yang terlibat dalam pelanggaran di daerah Narsingdi yang terletak kira-kira 40 kilometer dari timur Dhaka itu dalam perjalanan pulang. 

Media tempatan melaporkan punca kemalangan itu adalah kerana kesilapan pekerja stesen kereta api tersebut memberikan isyarat. 

Jurucakap Stesen Kereta api Bangladesh, Shirina Dilhur berkata, pasukan tentera dan anggota polis serta penyelamat bekerjasama dalam operasi mencari mangsa yang terperangkap di dalam kejadian itu.

Terdahulu, sekurang-kurangnya tujuh orang terkorban manakala berpuluh-puluh lagi cedera dalam kejadian di mana sebuah kereta api merempuh dua bas di persimpangan di Dhaka, September lalu.

No comments:

Post a Comment