Search This Blog

Sunday, November 21, 2010

Nasib 19 pelombong belum diketahuiBEBERAPA orang pekerja lombong membantu pasukan penyelamat bagi mengesan 29 pelombong yang masih terperangkap di lombong Pike River Coaleo di daerah Grey, New Zealand, semalam. - REUTERS


GREYMOUTH 20 Nov. - Pasukan penyelamat masih gagal berhubung dengan 29 pelombong yang terperangkap di bawah tanah selepas berlaku satu letupan di lombong arang batu di negara ini semalam, ekoran kebimbangan tahap gas berbahaya yang menghalang usaha menyelamat.
Datuk Bandar daerah Grey yang menyampaikan taklimat ringkas kepada anggota keluarga mangsa berhubung bahaya gas itu berkata, kekecewaan mula tergambar di wajah-wajah ahli keluarga mangsa.
"Ada ahli keluarga mangsa yang marah dan putus harapan. Ia adalah satu pertemuan yang amat beremosi.." kata Tony Kokshoorn.
Menurut Ketua Eksekutif Pike River Coal, Peter Whittall kepada sidang media di Greymounth, pekan terdekat dengan lombong itu, letupan berkemungkinan besar disebabkan gas metana.
"Ujian kualiti udara daripada sampel yang diambil pagi ini masih belum memberi sebarang keputusan," katanya.
Komander polis daerah, Supritendan Gary Knowles berkata, mereka sedang menimbang untuk menghantar pasukan penyelamat ekoran kebimbangan penyebaran gas yang membawa maut akibat letupan lombong arang batu itu. - Reuters

No comments:

Post a Comment