Search This Blog

Sunday, November 7, 2010

Kanak-kanak lemas cuba selamat sepupu

BACHOK: Hasrat seorang kanak-kanak perempuan menyelamatkan sepupunya yang lemas di tali air tidak kesampaian apabila dihanyutkan air deras sungai dalam kejadian di Kampung Tualang, Banggu, Binjai, di sini, semalam.
Kejadian jam 10 pagi itu berlaku ketika Siti Nur Fatihah Sharom, 11, bersama dua rakannya yang lain membantu menyelamatkan sepupunya, Mohd Faiz Ismail, 7, yang hampir lemas ketika mandi di kawasan tali air itu.

Difahamkan, empat sekawan terbabit mengambil peluang cuti hujung minggu semalam untuk bermain di kawasan tali air, namun keadaan bertukar sebaliknya selepas seorang daripada mereka lemas.

Melihat mangsa terkapai-kapai untuk mendapatkan bantuan, mangsa yang berada di atas jambatan melompat ke dalam tali air tetapi impiannya tidak tercapai kerana dihanyutkan air deras sungai dengan kedalaman enam meter.

Berikutan itu, penduduk kampung melakukan operasi menjejaki mangsa di sekitar kawasan kejadian sebelum menemui mayat mangsa di dasar sungai iaitu kira-kira 10 meter dari lokasi kehilangannya.

Bapa saudara mangsa, Ismail Harun, 34, berkata dia yang baru keluar rumah untuk ke tempat kerja tidak menduga mendapat berita menyedihkan selepas dimaklumkan mengenai kejadian yang meragut nyawa anak saudaranya.

“Ketika melangkah keluar rumah, seorang rakan mangsa memberitahu Siti Nur Fatihah lemas di tali air. Saya diberitahu kejadian berlaku ketika mangsa mahu menyelamatkan anak saya yang lemas di tali air.

“Dalam keadaan panik, saya segera menuju ke lokasi kejadian dan mendapatkan kepastian daripada anak dan rakannya mengenai lokasi kejadian sebelum melakukan selaman di dasar sungai untuk menjejaki mangsa,” katanya ketika ditemui di bilik mayat Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II), di sini, semalam.
Menurutnya, proses menjejaki mangsa mengalami kesukaran kerana keadaan tali air deras pada dasarnya dengan kedalaman enam meter, menyebabkan kerja mencarinya dilakukan dengan penuh berhati-hati.

“Kawasan tali air memang berisiko kerana pernah meragut nyawa beberapa kanak-kanak, termasuk abang kepada mangsa, Mohd Fizi pada 1998 dan sejak itu ia belum lagi ‘makan orang’ hinggalah kejadian semalam.

“Keadaan sungai yang dalam menyebabkan kami terpaksa menggunakan kaki untuk mengesan mangsa kerana percaya tubuhnya masih berada di dasar tali air sebelum berhasil menjumpainya sejam kemudian,” katanya.

Katanya, lebih menyedihkan ibu mangsa, Haslina Haron, 42, baru saja terbabit dalam kemalangan jalan raya selepas dilanggar lari sebuah kereta dalam kejadian di bandar Kota Bharu, manakala ayahnya membawa lori di Kuala Lumpur.

Sementara itu, Pegawai Operasi dari Balai Bomba dan Penyelamat Kota Bharu, Hasmadi Jusoh, mengesahkan pihaknya menerima kejadian kira-kira jam 10.15 pagi daripada penduduk kampung selepas sejam kejadian berlaku.

Katanya, sepasukan tujuh anggota dari Unit Skuba Kota Bharu sampai ke lokasi kejadian pada jam 10.30 pagi untuk melakukan persiapan bagi menyelamat mangsa, namun mayat ditemui penduduk kampung.

No comments:

Post a Comment