Search This Blog

Saturday, November 6, 2010

77 korban baru Merapi

MAYAT seorang mangsa terlentang  di jalan raya di Kampung Argomulyo.
MAYAT seorang mangsa terlentang di jalan raya di Kampung Argomulyo.

ARGOMULYO: Letupan terbaru dan terbesar Gunung Merapi semalam meragut 77 lagi nyawa dan memaksa penerbangan ditunda serta beribu-ribu lagi penduduk berpindah ke pusat perlindungan.
Gunung berapi paling aktif di Indonesia itu memuntahkan debu, asap panas berbahaya dan batu volkanik tinggi ke udara sepanjang malam hingga pagi dan mencetuskan panik dan kelam kabut di jalan raya apabila penduduk lari menyelamatkan diri dalam kegelapan.

Sehingga semalam, 120 orang terbunuh sejak Merapi mula meletup 26 Oktober lalu, sehari selepas tusnami meragut lebih 400 nyawa di kawasan pendalaman luar pantai Sumatera.

   
  • FotoMAYAT penduduk ditempatkan di sebuah hospital di Yogyakarta.
  • FotoPASUKAN penytelamat mencari mangsa di Kampung Argomulyo.
Dalam kejadian semalam, debu yang dimuntahkan Merapi merebak ke kawasan yang luas, termasuk ibu negeri Jawa Tengah, Yogyakarta yang terletak kira-kira 28 kilometer ke selatan gunung berkenaan.

“Jumlah penduduk yang terbunuh hingga saat ini ialah 77 orang,” kata Suseno Wibowo, pegawai di Hospital Sarjito, Yogyakarta.

Kebanyakan mangsa ialah kanak-kanak dari Kampung Argomulyo yang terletak 18 kilometer dari kawah Merapi.

“Saya menemui tiga mayat, seorang kanak, ibu dan bapa di atas katil. Mereka mungkin tidur lena apabila debu panas melanda rumah mereka. “Kami juga menemui mayat seorang lelaki dengan telefon masih di tangannya, kata anggota penyelamat, Utha.

Pasukan Perubatan Polis Yogyakarta, Teguh Dwi berkata: “Kampung Argomulyo musnah terbakar akibat dilanda asap panas. “Ramai kanak-kanak terbunuh. Ketika saya sampai, tanah di kampung berkenaan masih panas,” katanya.
Sungai di kampung itu mengalirkan campuran lumpur dan debu dan beberapa mayat masih bergelimpangan,” kata seorang penduduk. - AFP

No comments:

Post a Comment