Search This Blog

Tuesday, October 26, 2010

Thailand ditenggelami banjir

2010/10/26

SEORANG penduduk mengharungi banjir di sebuah  kuil di wilayah  Ayutthaya, semalam.
SEORANG penduduk mengharungi banjir di sebuah kuil di wilayah Ayutthaya, semalam.
BANGKOK: Perdana Menteri Thailand, Abhisit Vejjajiva, semalam meninjau keadaan banjir di wilayah Nonthaburi, di utara ibu kota ini selain mempengerusikan mesyuarat jawatankuasa baru dibentuk untuk membantu mangsa bencana yang masih kritikal di beberapa kawasan, lapor Agensi Berita Thai (TNA). 

Abhisit yang diiringi Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Ongart Klampaiboon, memeriksa situasi banjir di Masjid Tha It di Pak Kret Nontharburi, semalam dan menaiki bot di Sungai Chao Phraya memeriksa keadaan penduduk di tepi sungai.
Ketika air banjir semakin surut di beberapa wilayah timur laut, wilayah tengah Bangkok di Ayutthaya, Nonthaburi dan Pathum Thani berada dalam keadaan berjaga-jaga berikutan air di bahagian utara mengalir turun melalui Sungai Chao Phraya.
Paras air di Sungai Chao Phraya di tengah Thailand, mencapai paras tertingginya kelmarin menyebabkan 27 komuniti ditenggelami air. 

Jabatan Meteorologi mengumumkan semalam sistem tekanan tinggi dari China berkembang ke kawasan selatan negara itu dan dijangka meliputi bahagian utara Thailand semalam, mengakibatkan hujan diikuti kilat dan cuaca yang lebih sejuk. – BERNAMA

No comments:

Post a Comment