Search This Blog

Tuesday, October 5, 2010

Ramai guru wanita cari kerja baru

MANAMA: Berpuluh-puluh guru wanita di Qatar yang memohon untuk bertukar kerja mendakwa kurang yakin dengan masa hadapan mereka, selain tidak tahan dengan bebanan kerja.
Keadaan itu tercetus ekoran pengumuman kerajaan minggu lalu supaya pendidik digalak memohon pekerjaan di sektor awam lain, lapor akhbar harian Al Arab.
“Tiga tingkat di bangunan sumber manusia dipenuhi puluhan guru yang ingin memohon pekerjaan baru yang dapat menjamin masa depan mereka,” lapor akhbar itu.

Lebih ramai lagi guru dijangka meninggalkan jawatan mereka menyebabkan sekolah menghadapi masalah untuk mencari pengganti tenaga pengajar.

Tindakan guru berkenaan didorong rasa bimbang terhadap masa depan profesyen mereka. Waktu persekolahan yang panjang dan tanggungjawab untuk menghadiri bengkel serta aktiviti di luar waktu persekolahan antara penyebab utama guru berkenaan mencari pekerjaan baru.

“Janji kerajaan untuk memberi ganjaran kepada guru seperti anugerah berbentuk kewangan dan kenaikan gaji sejak tahun lalu belum lagi ditunaikan,” kata seorang guru.

Terdapat juga guru yang tidak puas hati kerana ditukarkan secara drastik hingga memaksa mereka mengajar di sekolah yang jauh dari kediaman. Bagaimanapun, akhbar Al Arab melaporkan kerajaan menolak permohonan guru Matematik, Fizik, Sains dan bahasa Inggeris berikutan kebanyakan sekolah menghadapi masalah kekurangan tenaga pengajar dalam subjek berkenaan. “Guru terbabit perlu terus mengajar atau meletakkan jawatan,” lapor akhbar itu lagi. - Agensi

No comments:

Post a Comment