Search This Blog

Saturday, October 30, 2010

Empat wanita diselamat dari didagangKLANG 29 Okt. - Penangkapan seorang pegawai Imigresen dan tujuh individu yang dipercayai terlibat menyeludup masuk pendatang asing tanpa izin (PATI) melalui jeti Pulau Ketam di sini pada awal bulan ini, sedikit pun tidak menggerunkan sindiket pemerdagangan manusia daripada meneruskan kegiatan haram tersebut.
Malah mereka terus beroperasi dengan mendapatkan kerjasama daripada kapten kapal dan pemandu teksi di negara ini.
Terbaru, satu sindiket yang difahamkan berpangkalan di Jakarta, Indonesia, sejak setahun lalu berjaya ditumpaskan Imigresen semalam.
Sindiket yang didalangi oleh seorang wanita Indonesia dikenali sebagai 'Ibu Riah' itu mampu mengaut keuntungan lumayan dengan menjual PATI pada harga kira-kira RM10,000 seorang di negara ini.
Kegiatan sindiket itu terbongkar apabila Imigresen Jeti Pulau Ketam berjaya memberkas masing-masing seorang kapten kapal dan pemandu teksi dalam satu operasi di Pelabuhan Klang di sini, bermula pukul 7.30 malam tadi hingga 2.30 pagi ini.
Dalam serbuan itu, empat wanita warga Indonesia berusia 21 hingga 35 tahun yang menjadi mangsa berjaya diselamatkan.
Ketua Pejabat Imigresen Jeti Pulau Ketam, M. Chandran berkata, kapten kapal warga Indonesia dan pemandu teksi rakyat tempatan masing-masing berusia lingkungan 40-an itu ditangkap semasa cuba menyeludup masuk mangsa melalui jalan laut.
Chandran berkata, beliau bersama lima lagi pegawai Imigresen melakukan intipan di jeti tersebut sejak sebulan lalu sebelum berjaya memberkas suspek.
Katanya, dalam serbuan itu, pihaknya turut merampas empat pasport, satu buku laut, sebuah teksi dan sejumlah wang dalam Ringgit Malaysia (RM) dan rupiah.

No comments:

Post a Comment