Search This Blog

Thursday, September 2, 2010

Tiada pesakit mental dalam keluarga Rasidi - saksiRASAH 1 Sept. - Ibu kepada Rasidi Ismail yang menghadapi tuduhan membunuh empat ahli keluarganya, memberitahu Mahkamah Tinggi Seremban di sini hari ini bahawa tiada anggota keluarganya yang mengalami masalah sakit mental.
Zaharah Atan, 59, yang dipanggil semula sebagai saksi pembelaan memberikan keterangan tersebut semasa disoal balas oleh Timbalan Pendakwa Raya, Wan Shaharuddin Wan Ladin pada perbicaraan kes bunuh tersebut.
WAN SHAHARUDDIN : Ada atau tidak dalam keturunan keluarga puan atau suami yang mengalami masalah mental?
ZAHARAH: Tiada.
Ketika ditanya adakah Rasidi membesar dalam persekitaran keluarga yang aman atau porak peranda, kata saksi pembelaan keempat itu, anak lelakinya itu membesar dalam keadaan aman.
Zaharah turut menjelaskan, sebelum kejadian, Rasidi tidak pernah mengatakan bahawa dia pernah mendengar sebarang bisikan suara atau melihat tulisan di dinding.
''Tiada sejak kecil atau dewasa,'' kata Zaharah.
Sementara itu, adik Rasidi, Siti Mariam Ismail, 19, yang juga dipanggil semula pada peringkat pembelaan abangnya turut memberikan keterangan yang sama ketika diajukan soalan tersebut.
Kata Siti Mariam, berdasarkan pengetahuannya, tidak ada di kalangan keturunan keluarganya yang menghidap penyakit mental.
Rasidi, 32, dibicarakan atas tuduhan membunuh bapanya, Ismail Awang, 76; datuk, Atan Daud, 87; dan nenek, Sufiah Katas, 80, di sebuah rumah tidak bernombor di Kampung Batang Rokan, Gemencheh antara pukul 7 pagi dan 11 pagi, 5 Januari lalu.
Tertuduh yang merupakan penganggur juga dituduh membunuh adiknya, Siti Khadijah, 22, di rumah bernombor 119, Kampung Batang Rokan pada waktu dan tarikh yang sama.
Rasidi yang diwakili peguam bela Hanif Hassan didakwa mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman mati mandatori jika sabit kesalahan.
Dalam pada itu, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Daerah Tampin, Asisten Supritendan Khairil Anuar Saidin pula memberitahu, Rasidi menunjukkan reaksi berbeza semasa menjawab soalan ketika disoal siasat oleh pihak polis.
WAN SHAHARUDDIN: Ketika menyoal tertuduh, adakah jawapan yang diberikannya daripada seseorang yang kurang siuman?
KHAIRIL: Adakalanya ya, adakalanya tidak. Contoh ketika ditanya kenapa tertuduh membunuh, katanya dia mendengar suara atau lihat tulisan tetapi apabila ditanya di mana dia belajar katanya di Universiti Teknologi Malaysia, Johor dan sekolah agama. Kalau tidak normal tentu dia kata di Australia atau tempat lain.
Perbicaraan di hadapan Pesuruhjaya Kehakiman, Datuk Ahmad Nasfy Yasin yang bersambung esok dijangka mendengar keterangan pakar psikiatri dari Hospital Permai Tampoi, Johor iaitu tempat Rasidi menjalani pemeriksaan mental.

No comments:

Post a Comment