Search This Blog

Thursday, September 2, 2010

Peniaga besi Myanmar dicekup
ABDUL JALIL (dua dari kiri) dan beberapa pegawai polis melihat motosikal roda tiga yang disita di Ampang semalam.


KUALA LUMPUR – Seramai 46 warga Myanmar yang menjalankan perniagaan besi buruk secara haram dengan menggunakan motosikal roda tiga ditahan polis di sini semalam.
Mereka yang berusia dalam lingkungan 20 hingga 50 tahun itu ditahan atas beberapa kesalahan termasuk kesalahan jalan raya dan menyalahgunakan kad Suruhanjaya Tinggi Bangsa-Bangsa Bersatu Bagi Pelarian (UNHCR).
Menurut Ketua Polis Daerah Ampang Jaya, Asisten Komisioner Abdul Jalil Hassan, pemeriksaan air kencing terhadap warga Myanmar itu juga mendapati lima daripada mereka positif dadah jenis heroin.
“Operasi bersepadu pelbagai anggota penguat kuasa dijalankan berikutan aduan penduduk mengenai penunggang motosikal warga Myanmar yang menyalahi undang-undang.
“Kesalahan itu termasuklah membawa lebih muatan, tiada lesen memandu, keadaan motosikal yang sudah uzur dan menunggang dalam keadaan khayal,” katanya ketika ditemui di Ampang, dekat sini semalam.
Abdul Jali berkata, mereka dipercayai menyewa motosikal roda tiga daripada pemilik warga tempatan untuk mengangkut barang lusuh dengan kadar sewa RM30 sehari.

No comments:

Post a Comment