Search This Blog

Tuesday, September 28, 2010

Penduduk tanah rancangan gemparPERASU – Kejadian sebuah Proton Wira merah dipandu laju dikejar kereta peronda polis di kawasan Tanah Rancangan Felda Perasu, di sini, menggemparkan penduduk di situ, malam semalam. 

Dalam kejadian kira-kira jam 9 malam itu, sebuah kereta peronda dari Balai Polis Paloh mengejar Proton Wira dipercayai dinaiki tiga lelaki dipercayai penjenayah. 

Bagaimanapun, seorang daripada penjenayah diburu polis dapat ditangkap oleh penduduk, manakala dua lagi berjaya melarikan diri. 

Kejadian dikatakan bermula dari Paloh sehinggalah kenderaan terbabit masuk ke kawasan Felda Perasu seterusnya bertembung sebuah lagi kenderaan polis dari Gua Musang yang masuk ke kawasan Felda tersebut menerusi jalan belakang. 

Sebaik menyedari muncul sebuah lagi kenderaan polis, suspek dipercayai cuba memecut kenderaannya untuk melarikan diri. 

Bagaimanapun, kenderaan terbabit terbabas dan melanggar pokok kelapa hadapan Pejabat Felda di sini. 

Seorang penduduk yang menyaksikan kejadian itu, Mat Zain Hasan, 61, berkata, kemudian ketiga-tiga suspek melarikan diri di kawasan Felda Perasu. 

Menurutnya, ketika cuba bersembunyi, dua daripada lelaki terbabit melarikan dua motosikal milik penduduk yang diletakkan di hadapan rumah. 

“Motosikal milik penduduk dilarikan dua lelaki terbabit, memandangkan ketika itu kunci motosikal masih terdapat pada kenderaan tersebut. 

“Selepas itu kedua-duanya dipercayai menghilangkan diri sekitar Felda Perasu,” katanya kepada Sinar Harian, semalam. 

Sementara itu, seorang lagi suspek dipercayai bermalam di surau Felda Perasu dan berjemaah ketika penduduk menunaikan solat Subuh. 

Menurutnya, melihatkan keadaan suspek yang mencurigakan, penduduk cuba menangkap suspek kerana mengesyaki terbabit kejadian dikejar polis pada malam berkenaan. 

“Bagaimanapun, lelaki itu berjaya melarikan diri dan kemudiannya ditemui penduduk yang sedang menebas dalam kebunnya. 

“Kemudian penduduk bertindak menangkap lelaki sekitar usia 30-an dan diserahkan kepada Polis, keesokannya,” katanya. 

Ketua Polis Daerah, Superintendan Saiful Bahri Abdullah ketika dihubungi mengesahkan kejadian itu. 

Menurutnya pihaknya sedang menjalankan siasatan berhubung kejadian terbabit.

No comments:

Post a Comment