Search This Blog

Thursday, September 9, 2010

Ceroboh kubur lamaBAHAU - Lebih 700 kubur di tanah perkuburan India di Ladang Gaddes di sini, dicerobohi pihak tidak bertanggungjawab.

Berikutan kejadian itu, penduduk telah membuat laporan polis kerana menimbulkan kemarahan mereka.

Penduduk, K Ponisan berkata, dia menyedari kejadian itu jam 11 pagi apabila melalui kawasan terbabit dan terkejut melihat tanah perkuburan telah diratakan.

“Malah bukan itu sahaja, semua batu tanda perkuburan juga telah dilonggokkan di satu tempat.

“Kubur lama berusia lebih 100 hingga 130 tahun ini tidak sepatutnya sewenang-wenangnya dicerobohi. Siapa yang tidak marah jika ia membabitkan tanah perkuburan nenek moyang kita bersemadi,” katanya.

Menurutnya, negara ini mempunyai peraturan dan undang-undang, justeru jika mahu melakukan sesuatu harus dibuat menggunakan saluran yang betul.

Sinar Harian difahamkan, kawasan berkenaan ditanam dengan pokok limau, sementara kubur lama pula telah ditolak dan dibersihkan.

"Keadaan ini menyebabkan penduduk sukar mengenal pasti tapak asal perkuburan, malah tidak dapat melakukan upacara sembahyang ketika perayaan Deepavali.

“Ini isu yang sangat sensitif dan saya sangat kecewa dengan tinda kan dilakukan pihak yang tidak bertanggungjawab ini.

“Saya serahkan semuanya kepada polis dan diharap menjadi pe ngajaran bagi pihak lain kerana tanah perkuburan ini adalah satu-satunya tanah perkuburan India untuk kawasan di sini,” katanya.

No comments:

Post a Comment