Search This Blog

Sunday, July 18, 2010

Suspek bom masjid ditahan
Seorang ulama Iran (tengah) mengetuai sembahyang jenazah mangsa-mangsa yang terbunuh dalam dua kejadian serangan bom berani mati ke atas sebuah masjid Syiah di bandar Zahedan, semalam. - AFP
TEHERAN 17 Julai - Polis Iran hari ini menahan 40 individu ketika upacara pengebumian mangsa serangan bom berani mati di sebuah masjid di tenggara bandar Zahedan, semalam.
Penolong Ketua Polis Iran, Jeneral Ahmad Reza Radan memberitahu agensi berita Fars, suspek-suspek yang ditahan 'berniat mencetuskan keadaan tidak selamat di Zahedan selepas melakukan pengeboman'.
Beliau berkata, keadaan di bandar itu kini selamat selepas insiden semalam yang mengorbankan 27 orang termasuk dua anggota polis dan mencederakan 270 yang lain.
Kumpulan pemberontak Jundollah semalam mengaku melakukan serangan itu bagi menuntut bela atas kematian pemimpinnya.
Beribu-ribu orang hadir pada upacara pengebumian mangsa-mangsa terbabit hari ini sambil melaungkan 'kematian untuk pengganas' dan 'matilah bersama Amerika Syarikat (AS)'.
Iran menuduh AS dan Britain menyokong Jundollah dalam usaha melemahkan kerajaan Iran, satu dakwaan yang disangkal kedua-dua negara itu.
Sementara itu, Presiden Barack Obama semalam turut mengutuk serangan tersebut. - AP

No comments:

Post a Comment